Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün 11 kent için sarı ve turuncu kodlu uyarı yaptı. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, "Öğleden sonra Rize, Artvin ve Trabzon doğusu risk altında. Gündüz saatinde ise Samsun, Ordu, Trabzon'da yağışlar devam ediyor. Bu bölgelerde risk var. Aniden gelecek sel buralarda" dedi. Şen, "Kaçmak için zaman kalmayabilir. Uyarılara dikkat edelim" diyerek vatandaşları ikaz etti.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE VATANDAŞI NE BEKLİYOR?

Yurtta son bir haftadır sağanak yağış etkili oluyor. Peki yağışlar ne kadar sürecek, hangi iller için sel riski var? İstanbul'da bugün yağış devam edecek mi? MeteorolojiUzmanı Orhan Şen, CNN TÜRK canlı yayınında flaş uyarılar yaptı. Sel riski olan illeri tek tek sayan Şen, şunları söyledi: İstanbul'da sel tehlikesi kalktı. Yağış akşama kadar yerel olarak görülebilir. Yarından sonra da İstanbul'u terk ediyor.

METEOROLOJİDEN SON DAKİKA UYARISI

Meteorolojiden son dakika uyarısı geldi. 11 kent için sarı ve turuncu kodlu alarm... İşte bölge bölge hava durumu

BU İLLERDE YAŞAYANLAR DİKKAT

Sarı ve turuncu uyarılara bakınca Kocaeli, Düzce, Zonguldak ve Bartın'da sel riski var. 70 kg üstünde yağış alabilir. Samsun, Ordu, Rize Artvin civarında risk devam ediyor. Akşam dahil olmak üzere geceye kadar devam edecek. Arkası dik yamaçlı dağlar olduğu için sel oluşabilir. Vatandaşlarımız uyarıları dikkate almalı. Öğleden sonra Rize, Artvin ve Trabzon doğusu risk altında. Gündüz saatinde ise Samsun, Ordu, Trabzon'da yağışlar devam ediyor. Bu bölgelerde risk var. Aniden gelecek sel buralarda. 'Yağmur başlasın, sonra bakarım' demek hatalı görüş.

BUGÜN KRİTİK GÜN

Yarından sonra tüm Türkiye'de yağış bitiyor. 1 hafta boyunca yağış yok. Batı ve iç bölgelerde sıcaklık 2-3 derece artacak.

BU İLLERDED SICAKLIKLAR YÜKSELECEK

İstanbul bugün 23 derece. İzmir bile 27 derecenin altına düştü. İstanbul 26-27 dereceye çıkacak. Kayseri, Nevşehir, Karaman, Niğde civarında da orta kuvvette yağış var. Doğu Karadeniz'de ise çok şiddetli yağış var. Batı Karadeniz'de kuvvetli yağış var. Yani en riskli olan yer Doğu Karadeniz, sonra Batı Karadeniz, sonra da orta Anadolu'nun batısı geliyor. Hortum tehlikesi kalktı ama Rize'de, Trabzon'da hortum görülebilir.

ŞİLE'Yİ SEL VURDU

İstanbul'da günlerdir etkili olan kuvvetli yağış Şile'de Yeşilçay Deresi'nin taşmasına neden oldu. Taşan dere yüzünden tarım arazileri, evler ve bungalovlar sel sularının altında kaldı. Şile'de etkili olan şiddetli yağış nedeniyle su altında kalan tarım arazileri, evler ve bungalovlar dron ile havadan görüntülendi. Taşan dere, mahallenin büyük bir kısmını sular altında bıraktı.  Tarım arazileri, evler ve bungalovlar sel sularının altında kaldı. Sel sularının tahliyesi için çalışma başlatıldı. Bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla evlerindeki suyu tahliye etmeye çalıştı.

İSTANBUL'U SEL GÖTÜRÜYOR, BARAJ SU TUTMUYOR

Sıcak ve yağışsız günler nedeniyle mega kente su sağlayan barajlardaki su seviyesi düşerken, "İstanbul’u susuz günler mi bekliyor" sorusu gündemdeki yerini koruyor. Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte mega kent İstanbul’da perşembe gününden itibaren şiddetli yağış etkili olmuştu. Hafta sonu da etkisini sürdüren yağış bir nebze olsun barajlardaki su seviyesini artırdı. Perşembe gününden itibaren etkili olan yağış sonrası kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı İSKİ verilerine göre, yüzde 0.90 artarak 23.31 oldu. Bu oran perşembe günü 22.41 olarak verilere yansımıştı. 

KARADENİZ İÇİN KRİTİK UYARI

Küresel ısınmanın sonuçları ve El Nino hava akımının etkileri, bu yıl yaz aylarında rekor sıcaklıklara sebep oldu. Karada görülen bu aşırı sıcaklar deniz ve okyanusları da etkisi altına aldı. Türkiye’nin denizlerinde de bu etki fazlasıyla hissedildi. Uzun yıllar sonra deniz suyu sıcaklıklarında rekorlar kayda geçti. 

Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, deniz suyunun ısınmasıyla kuvvetli meteorolojik hadiselerin ortaya çıkmasının olağan bir durum olduğunu belirtiyor, “Çünkü ısınan deniz suyu daha fazla buharlaşmayı da beraberinde getiriyor. Atmosfere daha fazla su buharının katılmasıyla atmosfer kararlılığında bir bozulma söz konusu oluyor” diyor.

Kara üzerindeki soğuk hava ile deniz üzerindeki sıcak havanın buluşması sonucu oraj, kuvvetli fırtına, yağış, kuvvetli yağış gibi meteorolojik hadiseler ortaya çıkıyor. 

SEL VE TAŞKIN RİSKİ İÇİN TARİH VE YER

Prof. Dr. Gönençgil, geçtiğimiz haftalarda Kırklarleri ve İstanbul’un kuzeybatısında meydana gelen aşırı yağışların ve ardından oluşan sellerin ‘deniz etkisi yağış’ adı verilen bu tür meteorolojik olaylara örnek olduğunu söylüyor. 

Gönençgil, özellikle sonbahar aylarına dikkat çekiyor ve Karadeni Bölgesi için konuyu ayrıca detaylandırıyor: “Karadeniz kıyıdan itibaren hızlı bir şekilde yükselen, yani yükselti açısından 3-4 bin metrelere kadar ulaşabilen bir topografyaya, yüzey şekillerine sahip. Bunun da etkisiyle yükselime zorlanan hava kütleleri içindeki yağışı veya potansiyel yağışı tamamıyla bırakabilecek veyahut çok yüksek miktarda yağış bırakabilecek bir potansiyele geliyor. Önümüzdeki 1-2 aylık dönemde taşkınlar, seller gibi hadiselerin oluşmasına da sebep olabilir maalesef.”

Kaynak: SÜLEYMAN GEZİCİ