İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu'nun (FSVO), Türkiye'den ithal edilen Beypazarı maden suyunda yüksek miktarda bor tespit ettiği ve ürünü ülkesinde yasakladığı haberlerinin ardından Türkiye'den açıklama geldi. Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER), yapılan açıklamada, "İsviçre'de mevzuatlar Avrupa Birliği'nden farklıdır ve uygulanan mevzuatta bor minerali limiti çok daha düşüktür." ifadelerine yer verdi.
"Avrupa Birliği Ülkelerine Yıllardır İhracat Yapılmakta"
MASUDER'in açıklamasında, Türkiye'nin 2004 yılından itibaren doğal maden suyu ile ilgili mevzuatlarını Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirdiği ve bu sayede sektörün tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yıllardır ihracat yaptığı belirtildi.
Ayrıca açıklamada, "Ülkemizde faaliyet gösteren maden suyu üreticileri, Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilmiş Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarına göre üretim yapmaktadır. Ülkemiz, sahip olduğu yer altı doğal maden suyu kaynakları açısından Avrupa'daki emsallerine göre çok daha zengin mineral içeriğiyle farklılaşmaktadır. Türkiye'nin mineral içeriği yüksek maden suları coğrafyamızda ve tüm dünyada gönül rahatlığıyla beğenilerek tüketilmektedir." denildi.
İsviçre ve Avrupa Birliği Mevzuatları Arasındaki Farklar
Açıklamada vurgulanan bir diğer nokta ise, İsviçre'nin Avrupa Birliği üyesi olmaması ve dolayısıyla mevzuatlarının AB'den farklı olmasıydı. İsviçre'de uygulanan mevzuatta bor minerali limitinin çok daha düşük olduğu ifade edildi. Bu durumun yaşanmasının temel nedeninin, Avrupa Birliği ülkeleri ve İsviçre mevzuatlarının farklılığı olduğu belirtildi.