Kalp krizi, her yaş grubunu etkileyen sessiz ama ölümcül bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Türkiye'de kalp krizleri, sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alıyor.
Kalp Krizi Genç Yaşta da Görülüyor
Kardiyoloji Bölümü'den Uzman Doktor Nuri Cömert, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de kalp krizlerinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirtti. Her yıl ortalama 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini aktaran Dr. Cömert, bu krizin yalnızca ileri yaşlarda değil, genç bireylerde de görülebildiğine dikkat çekti ve konuya ilişkin açıklamalarda bulundu,
Türkiye, Kalp Krizinde Avrupa'nın En Riskli Ülkelerinden
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Türkiye Avrupa’nın en genç nüfuslu ülkeleri arasında yer almasına rağmen, kalp krizlerinin yaklaşık %20’si erken yaşta meydana geliyor. Kalp hastalıkları, tüm sağlık sorunları arasında %42 ile en yaygın ölüm nedeni olarak öne çıkıyor.
Kalp Krizi Yaşı Giderek Düşüyor
Uzman Doktor Cömert yaptığı açıklamada, "20 yıl önce sadece 60 yaş üstü hastalarda kalp krizi görülürken; düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve bilgisayar, akıllı telefon gibi elektronik cihazların kullanımının artması nedeniyle artık 45 yaş altı kişiler de kalp krizi geçirebilmektedir. Modern yaşam artık insanları aktif bir yaşam sürmekten alıkoymakta ve bu yaşamın getirdiği hareketsizlik doğrudan kalbi etkilemektedir" şeklinde konuştu.
Sigaradan Uzak Durmak Şart
Cömert, "Genetik risk faktörlerinin farkında olmamak ve sigara kullanmak da diğer yanlışların başında gelmektedir. Sadece sigarayı bırakmak bile kalp krizi riski yüzde 50 azaltılabilir. Aktif bir yaşam benimsemek, düzenli ve dengeli beslenmek, sağlık kontrollerini aksatmamak ve iyileştirilmiş bir yaşam tarzını benimsemek ile kalp krizinin sizden uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Kalp damar hastalığı riskinizi öğrenmek için şu sorulara cevap verin; 'kötü huylu kolesterol ve kan şekeri seviyeniz nasıl' ve 'tansiyon değerlerinizi biliyor musunuz?' Bu sorulardan herhangi birine yanıtınız 'hayır' ise öncelikle sadece bu değerleri öğrenmek için bir uzmana başvurun" ifadelerini konuştu.