Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Meral Güler, dernek yönetimi ve şubeleri adına açıklamada bulundu. Güler, 3 Mart 1924 tarihinin, Cumhuriyet'in temelini oluşturan devrim yasalarının kabul edildiği gün olarak önemine vurgu yaparak, "Cumhuriyet'in kurucu kadroları, teokratik yönetimi terk ederek aklı ve bilimi esas alan bir idare sistemi benimsemiştir." dedi.

Teokratik Düzenden Laik Hukuk Devletine Geçiş

Güler, Cumhuriyet'in devrimci kadrolarının, Halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Erkân-ı Harbiye Vekâleti'ni kaldırarak modern bir devlet yapısının temelini attığını hatırlattı.

KADER’den eril zihniyete gönderme KADER’den eril zihniyete gönderme

"3 Mart Devrim Yasaları ile birlikte, ümmet toplumundan millet toplumuna geçişimizi sağlayan ve eğitimi laikleştiren Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edilmiştir. Bu devrimler, Cumhuriyet'in en büyük kazanımlarından biri olarak tarihe geçmiştir." ifadelerini kullandı.

Eğitim Birliği ve Laik Sisteme Yönelik Tehditler

Güler, günümüzde eğitim sisteminin STK olarak nitelendirilen cemaat ve tarikatlarla zedelendiğine dikkat çekti. "Merdiven altı eğitim kurumlarıyla sorgulayan, eleştiren nesiller yerine dindar ve kindar nesiller yetiştirilmek istenmektedir." diyerek kaygılarını dile getirdi.

Cumhuriyet ve Laiklik Vazgeçilmez Değerlerimizdir

Laik Cumhuriyet'in kazanımlarına karşı yapılan girişimlere asla izin vermeyeceklerini belirten Güler, "Cumhuriyet düşmanlarına bir kez daha hatırlatıyoruz: Cumhuriyet sahipsiz değildir!" ifadelerini kullandı.

Güler, son olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurum ve kurallarıyla laiklik ilkesi çerçevesinde korunacağını vurgulayarak, "Devrim yasalarımıza sahip çıkacağımıza söz veriyoruz!" dedi.

Muhabir: Hatice Akkılıç