Antalya pazarında domates 25 TL, turp 25 TL, sivri biber 20 TL, salatalık 15 TL, fasulye 30 TL, kırmızı barbunya 60 TL, soğan 15 TL, patates 17 TL’den satılıyor. Bir çok sendikanın aylardır eylemlerde dile getirdiği hayat pahalılığı ve düşük alım gücü vatandaşın pazar alışverişini olumsuz yönde etkilerken vatandaş elleri pazardan boş dönmekten şikayetçi. Esnaf ve vatandaş alım gücünün düşüklüğü sebebiyle isyan ediyor.

“ALIM GÜCÜ ÇOK ZAYIF”

Üreticiye destek olmadığını dile getiren Cuma Pazarı’nda bir pazarcı esnafı, “Çiftçiye ektiği ürün üzerinden destek veriliyor, böyle bir şey olur mu? Devletin destek verdiği ürünü ekmek zorunda kalıyor” diyerek isyan etti. Halkın ihtiyacının pazardan karşıladığını aktaran esnaf, “İnsanlar yemek yemeden yaşayamaz. Vatandaşın alım gücü olmazsa yaşayabilir mi? Su an vatandaşın alım gücü çok zayıf. Türkiye’de tek adam var. Milletvekilleri nerede? Milletvekilleri, Meclis’te ellerini kaldırıp indiriyorlar. Böyle bir demokrasi olur mu? Böyle bir demokrasi istemiyorum. Ben AKP’ye de oy verdim. İki dönem sonra dibe vurduk. Vatandaşın tenceresi kaynamıyorsa, ailesini geçindiremiyorsa iktidar babamda olsa ona oy vermem. Biz eskiden 10 TL kazandığımızda seviniyorduk para o kadar kıymetliydi, şimdi 10 TL’ye bir simit alabiliyoruz. Biz nasıl para kazanalım, mazotun ve giderlerin durumu ortada. Pazar yerine, derneğe para ödüyoruz, vergi ödüyoruz ama geçinemiyoruz. Biz devletin köprüsüyüz, çalışmasak ekonomi nasıl düzelecek?” diye konuştu.

“HAL VE PAZAR ARASINDA BÜYÜK AÇIKLIK VAR”

Ziraat mühendisi olduğunu belirten bir vatandaş ise, “Antalya pazarı üretime bu kadar yakın bir yer olmasına rağmen haldeki mahsul ile üreticinin sattığı mahsul arasında büyük bir açıklık var. Bunu taşıma masrafı olarak da göremiyoruz. 20 dakika mesafede olan üretim yerlerinin nakliye konusunda büyük bir tutmayacağını düşünüyorum. Gübre ve ilaç fiyatların da biliyorum. Pazara yansıyan ve üreticinin kazandığı arasında büyük bir fark var” dedi.

Arda KIR