Memelilerin kökeni, yaklaşık 250 milyon yıl önce sürüngenlerden ayrılan bir evrim sürecine dayanıyor. Ancak bir ekip bilim insanı, memelilerin geleceğinin de bu kadar uzun olmayacağını tahmin ediyor.
Bilim insanları, gelecekteki dünyayı simüle etmek için küresel ısınma modellerine benzer bir yöntem kullandı. Kıtaların hareketleri ve atmosferin kimyasal değişimleri gibi verileri esas alan bu yeni çalışma, geleceğe dair önemli keşifler yaptı.
Bristol Üniversitesi’nden paleoiklim bilimci Alexander Farnsworth, gezegenin, biz de dahil hiçbir memelinin karada hayatta kalamayacağı kadar sıcak olacağını söylüyor. Araştırmacılar iklimin üç nedenle ölümcül olacağını buldu: Daha parlak bir güneş, kıtaların coğrafyasındaki değişiklik ve karbondioksit artışı.
“GEZEGENİMİZİ YAŞANMAZ YAPAN ÜÇLÜ BİR VURUŞ”
Dr. Farnsworth, araştırma ekibinin lideri olarak, çalışmalarının Nature Geoscience dergisinde yayınlandığını belirtiyor. Çalışmaları, insanlığın karşı karşıya olduğu karanlık bir geleceği ortaya koyuyor.
YENİ BİR SÜPER KITA MEYDANA GELECEK
Bilim insanları uzun zamandır Dünya’daki yaşamın geleceğini tahmin etmeye çalışıyor. Astronomlar Güneş’in giderek büyüyüp parlaklaşacağını, bunun sonucunda da yaklaşık 7,6 milyar yıl sonra Dünya’yı yok edebileceğini öngörüyor. Ancak bu felaketi görmek için endişelenmenize gerek yok, çünkü insanlık muhtemelen bu kadar uzun yaşamayacak.
“BU DÜNYA ADETA YANIYOR”
Dr. Farnsworth, 2020’de pandeminin stresinden kaçmak için dikkatini Dünya’nın geleceğine yöneltti (ki hangisi daha kötü bilemiyoruz). Araştırması sırasında kıtaların gelecekte nasıl hareket edeceğini tahmin eden bir çalışmaya denk geldi.
Dünya’nın tarihinde kara parçaları çarpışarak süper kıtalar oluşturdu ve daha sonra bu kıtalar bölünerek ayrıştı. Son süper kıta olan Pangea, 330 milyon ila 170 milyon yıl önce varlığını sürdürdü. Çalışma, 250 milyon yıl sonra ekvator çevresinde Pangea Ultima adı verilen yeni bir süper kıtanın oluşacağını tahmin ediyor.
Dr. Farnsworth, asıl araştırmasında, geçmişin iklimlerini yeniden oluşturmak için eski Dünya modelleri kullandığını söylüyor. Ancak modellerini Pangea Ultima’da yaşamın nasıl olacağını görmek için kullanmanın ilginç olacağını düşündü. Elde ettiği iklim sonuçları bilim insanını şaşırttı: ‘‘Bu dünya adeta yanıyor.’’
DEV KITA ATEŞ ATEŞ YANACAK
Dr. Farnsworth, Pangea Ultima modelini hazırlayan Teksas Üniversitesi’nden emekli jeofizikçi Christopher Scotese ve diğer uzmanları, okyanuslar, süper kıta ve dağlar üzerinde hareket eden atmosferi izleyerek bu uzak geleceğin daha detaylı simülasyonlarını yapmak için çalıştı.
GFZ Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nde yer sistemleri bilimcisi olan Hannah Davis, ‘‘Oldukça etkileyici