Azerbeycan dönüşü Fransa'da gözaltına alınan Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. Durov hakkında yürütülen soruşturma, sosyal medya platformunun yasadışı içeriklerin yayılmasına aracılık ettiği iddialarına dayanıyor. Özellikle, Telegram’ın bazı ülkelerde terörizmi teşvik eden ve yasa dışı faaliyetlere zemin hazırlayan içeriklere ev sahipliği yaptığı öne sürülüyor.
NE OLMUŞTU?
Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağladığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandı. Fransız yargı makamları, Durov'un gözaltı süresini 48 saat uzattı. Telegram, şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu vurgulayarak, Durov'a yönelik suçlamaları "saçmalık" olarak nitelendirdi. Telegram'ın yazılı açıklamasında, "Telegram, Dijital Hizmet Yasası dahil AB'nin yasalarına uymaktadır. Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'ya sık sık seyahat etmektedir." denildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Fransa'ya Durov'a erişim talebinde bulunulan bir nota verildiğini açıkladı. Zaharova, Durov'un Fransa vatandaşı da olduğuna dikkat çekerek, "Sorun şu ki Fransa, Durov'u her şeyden önce kendi ülkesinin vatandaşı olarak kabul ediyor." şeklinde konuştu.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasına ilişkin yorum yapmak için erken olduğunu belirterek, "Durov'un tam olarak neyle suçlandığını henüz bilmiyoruz." dedi. Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev ise, Durov'un Rusya'dan ayrılarak hata yaptığına işaret etti.