Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Teknoloji NASA ve SpaceX’ten Büyük Görev Crew-9 Misyonu Başladı

NASA ve SpaceX’ten Büyük Görev Crew-9 Misyonu Başladı

NASA, SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında yeni ekip ISS'e gönderdi. Nick Hague ve Aleksandr Gorbunov, 5 ay boyunca bilimsel çalışmalar yapacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
NASA ve SpaceX’ten Büyük Görev Crew-9 Misyonu Başladı
KAYNAK: AA

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), SpaceX’in Crew-9 misyonu kapsamında yeni bir uzay ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderdiğini duyurdu. Dragon kapsülü, Falcon 9 roketi ile Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan başarıyla fırlatıldı.

NASA ve SpaceX’ten Büyük Görev Crew-9 Misyonu Başladı

Bu misyon kapsamında, NASA astronotu Nick Hague ve Rus kozmonot Aleksandr Gorbunov, ISS’de 5 ay boyunca önemli bilimsel çalışmalar gerçekleştirecek. NASA, bu ekibin uzayda kan pıhtılaşması, astronotların görme yetilerindeki değişiklikler ve uzayda yetiştirilen bitkilerde nem gibi konularla ilgili 200’den fazla bilimsel deney yapacağını açıkladı.

Boeing’in Starliner arızası nedeniyle astronotlar uzayda mahsur kaldı

NASA'nın açıklamasında ayrıca, Boeing tarafından uzaya gönderilen Starliner mekiğinde meydana gelen teknik sorunlara da yer verildi. Haziran 2024’te Butch Wilmore ve Suni Williams adlı iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinde helyum sızıntısı tespit edilmiş ve bu nedenle astronotların Dünya’ya dönüşü defalarca ertelenmişti.

Mahsur Kalan Astronotlar Şubat 2025'te Dönüyor

Crew-9 misyonunun bir diğer kritik unsuru ise, uzayda mahsur kalan iki astronotun Dünya'ya dönüş planı. NASA, Haziran 2024'ten beri ISS'de mahsur kalan Butch Wilmore ve Suni Williams adlı iki NASA astronotunu, Crew-9 ekibiyle birlikte Şubat 2025'te Dünya'ya döndürecek. Bu iki astronot, Boeing'in Starliner mekiğinin arızalanması nedeniyle planlanan zamanda Dünya'ya dönememişti.

Uzun süren test uçuşu planların ötesine geçti

Başlangıçta sadece 1 hafta sürecek bir test uçuşu planlanmıştı, ancak Starliner’daki arıza nedeniyle bu süre 8 aya uzadı. NASA, bu süreçte astronotların ISS’de görev yapmaya devam ettiğini belirtti. Starliner mekiğiyle mahsur kalan iki astronotun, Crew-9 misyonu ekibiyle birlikte Şubat 2025’te Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

5 aylık zorlu görev

Crew-9 ekibi, ISS’de sadece bilimsel araştırmalar yapmakla kalmayacak, aynı zamanda astronotların uzaydaki yaşam koşullarını iyileştirmek için de çeşitli deneyler gerçekleştirecek. Bu deneyler, gelecekteki uzun süreli uzay görevleri için kritik veriler sağlayacak. NASA’nın uzun vadeli planları arasında Mars’a insanlı bir görev yer aldığından, bu tür deneyler büyük önem taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kademeli Emeklilik Talebi! Emekliler 27 Ekim'de Mitinge Gidiyor

Kademeli Emeklilik Talebi! Emekliler 27 Ekim'de Mitinge Gidiyor