Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Teknoloji iPhone 16’yı Yurt Dışından Satın Almak Ne Kadar Avantajlı?

iPhone 16’yı Yurt Dışından Satın Almak Ne Kadar Avantajlı?

Türkiye’de uygulanan yüksek vergiler, iPhone 16’nın fiyatını artırırken, vatandaşlar bu cihazları yurt dışından temin etmenin yollarını araştırıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
iPhone 16’yı Yurt Dışından Satın Almak Ne Kadar Avantajlı?
KAYNAK: Haber Merkezi

Apple’ın yeni iPhone 16 serisi, özellikleri kadar Türkiye'deki yüksek fiyatları ile de dikkat çekti. Vergilerin etkisiyle Türkiye’de iPhone 16 almak, adeta iki telefon parası ödemeye eşdeğer hale geldi. Peki, iPhone 16'yı yurt dışından almak gerçekten daha mı avantajlı? İşte detaylar…

iPhone 16’yı Yurt Dışından Satın Almak Ne Kadar?

Türkiye'deki iPhone 16 Fiyatları Ne Kadar?

Türkiye'de iPhone 16 serisinin başlangıç modeli olan iPhone 16'nın fiyatı 65 bin TL olarak belirlendi. Bu rakam, yüksek vergiler ve döviz kuru nedeniyle oldukça yüksek.

Yurt Dışından iPhone 16 Almak Daha mı Uygun?

Yurt dışında iPhone 16'nın fiyatı 800 dolar (yaklaşık 27 bin TL) olarak belirlenmiş durumda. Ancak, Türkiye’de kullanabilmek için ödemeniz gereken IMEI kayıt ücreti 31 bin 692 TL. Toplamda, yurt dışından alınan telefonun maliyeti 58 bin TL’ye denk geliyor. Bu da Türkiye fiyatına göre yaklaşık 7 bin TL’lik bir tasarruf sağlıyor.

Yüksek Segment Modellerde Tasarruf 

iPhone 16 Pro Max’in 1TB depolama kapasiteli en yüksek modeli Türkiye'de 120 bin TL olarak fiyatlandırılmışken, yurt dışında 1600 dolardan (yaklaşık 55 bin TL) satışa sunuluyor. IMEI kayıt ücreti eklendiğinde toplam maliyet 86 bin TL’ye çıkıyor. Bu durumda, Türkiye fiyatı ile arasında 34 bin TL’lik bir fark oluşuyor.

Tax Free İle Vergi İadesi Yapılabilir

Yurt dışında yapılan alışverişlerde Tax Free (Vergisiz Alışveriş) sistemiyle KDV gibi vergilerin geri alınabilmesi mümkün. Bu uygulama ile iPhone alırken yaklaşık %4 ile %10 arasında vergi iadesi alabilirsiniz. Bu da yurt dışından telefon almanın avantajını artıran bir diğer neden.

IMEI Kayıt Ücreti Arttı

IMEI kayıt ücreti her yıl artış gösteriyor. 2024 yılı itibariyle 31 bin 692 TL olan bu ücretin, 2025 yılında 45 bin TL’yi geçmesi bekleniyor. 2015 yılında sadece 131 TL olan IMEI kayıt ücreti, her yıl düzenli olarak artarak bu seviyelere ulaştı.

Sonuç olarak, iPhone 16’yı yurt dışından almak, Türkiye'deki yüksek fiyatlarla karşılaştırıldığında daha avantajlı olabilir. Ancak, yurt dışı alımlarda dikkat edilmesi gereken vergiler ve kayıt ücretleri gibi ek maliyetler de göz önünde bulundurulmalı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YKS ek tercih süreci bugün sona eriyor

YKS ek tercih süreci bugün sona eriyor