Teknoloji devi Google, trajik bir kaza ile gündemde.  Şirketin ‘Haritalar’ uygulamasını kullanan 47 yaşındaki, iki çocuk babası Philip Paxson, uygulamanın kendisini yıkılmış bir köprüye yönlendirmesi yüzünden kaza yaparak hayatını kaybetti.

GOOGLE BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Google, Paxson’ın yıllar önce yıkılan Kuzey Carolina Köprüsü’nden geçerken ölmesinin ardından ihmal davasıyla karşı karşıya kaldı. 30 Eylül 2022’de eyalet polisleri, Philip Paxson’u, yaklaşık on yıl önce çöken bir köprünün altında devrilen kamyonetinde boğulmuş halde buldu. Paxson’ın kayınvalidesi Facebook’taki bir gönderide, ne yıkılan köprüde ne de ona giden yolda sürücüleri tehlikeye karşı uyaracak herhangi bir bariyer veya uyarı işareti bulunmadığını yazdı.Gönderi şu satırlarla devam ediyor: “Karanlık ve yağmurlu bir geceydi ve onu asfalt bir yoldan nehre inen bir köprüye yönlendiren GPS’ini takip ediyordu. Ailesi ve arkadaşları onu çok özleyecek. Tamamen önlenebilir bir kazaydı. Ölümünün acısını yaşıyoruz.” 

AÇIKLAMA YAPTI

Associated Press’e göre Paxson ailesinin davasında, Google’ın yanı sıra, kazanın meydana geldiği araziden ve çevredeki arazilerden sorumlu olan bir dizi özel mülkiyet yönetimi şirketi de yer alıyor. Google’dan bir sözcü Guardian’a yaptığı açıklamada Paxson Ailesi’ne üzüntülerini sunarken, “Amacımız Haritalar’da doğru rota bilgileri sağlamak. Şu an bu davayı inceliyoruz” dedi. Paxson Ailesi’nin avukatları, köprüyle ilgili daha önce bölge sakinleri tarafından şirketin uyarıldığını belirtiyor. Hatta birkaç kişinin haritalarda köprüyü işaretlemeye çalıştığını ve şirketin sorunu çözmesini sağlamak için 2020’de “düzenleme öner” özelliğini kullanmaya çalışan bir Hickory sakininin e-posta yazışmalarını da davaya dahil ettiklerini iddia ediyor. Avukatlar, Google’ın bu önerilere hiçbir şekilde yanıt vermediğine dikkat çekiyor.

"KIZLARIM BABALARININ NASIL ÖLDÜĞÜNÜ SORUYOR"

Phillip Paxson’un eşi Alicia Paxson ise insan hayatına önem verilmediğini belirterek şunları söyledi: “Kızlarımız babalarının nasıl ve neden öldüğünü soruyorlar ve ben onların anlayabilecekleri kelimeleri bulamıyorum çünkü bir yetişkin olarak GPS yönlerinden ve köprüden sorumlu olanların nasıl bu şekilde hareket edebildiklerini hâlâ anlayamıyorum.”

TEK ÖLÜM BU DEĞİL

2020 yılında, 18 yaşındaki bir Rus vatandaşı, kendisi ve bir arkadaşıyla birlikte ülkenin meşhur “Kemik Yolu”nda Google Haritalar’ın rotasını takip ettikten sonra bir hafta boyunca araçta mahsur kalıp donarak öldü. 2019 ise Endonezya’nın Jakarta kentinde bir kamyon şoförü, Google Haritalar rotasını takip ettikten sonra uçurumdan uçtu.