Kanada'nın York Üniversitesi'nden astronomi ve fizik profesörü Paul Delaney, CTV Televizyonu’nda katıldığı “Your Morning” programında, Dünya'nın dönüş hızının arttığını ve bu değişimin yeryüzünde zamanın yavaşlaması anlamına geldiğini söyledi.
Hepimiz gün içinde fazladan bir saat kullanabiliriz fakat saatlerin arttırılmasına daha çok var. ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Entisüsünde çalışan fizikçi Tom O’Brian, Dünya’nın kendi ekseni etrafında bir tam dönüşünü tamamlamak için geçen sürenin, her gün saniyenin milyonda biri kadar değiştiğini söylüyor.
Bazı günler ortalamadan daha kısa sürse de, gezegenin dönüş hareketi uzun vadeli bir yavaşlama gidişatı sergiliyor. Bu durum nihayetinde günlerin uzamasına yol açacak. Bilim insanları Dünya’nın dönüş hızı hakkında yaklaşık 2.500 yıl öncesine dek uzanan ve Güneş tutulmaları sırasında Güneş’in gökyüzündeki konumuna yönelik gözlemlere dayanan güvenilir bilgilere sahipler.
Bu dönüş hızı çok düzenli şekilde azalmasa da, söz konusu dönemde bir günün ortalama uzunluğu her yıl saniyenin 15 ila 25 milyonda biri kadar uzamış. Dünya’nın dönüş hızının bir günün 25 saat olmasını gerektirecek kadar düşmesi için en yüksek hızda bile 140 milyon yıl geçmesi gerekecek. ‘Takvimime bir gün daha eklemeli miyim?’ diye endişelenmenize de gerek yok. Gezegenin kendi etrafındaki dönüş hızı çok yavaş azalsa da, Güneş’in etrafında her zamanki kadar hızlı dönüyor ve hiçbir yavaşlama işareti göstermiyoruz.