Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Kestel Yerleşkesi’nde kurulan ve üniversitenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin tamamlanmasına sayılı günler kaldı. Proje hayata geçtiğinde, yılda bin 207 ton karbon salınımının önlenmesi ve 36 bin 551 ağacın karbon emisyonunu önleme kapasitesine eşdeğer bir etki bekleniyor.

Yeşil Enerji ve Tasarruf Hedefi

ALKÜ, yeşil enerji projeleriyle ön plana çıkıyor. Türkiye’de Kamuda Performans Sözleşmesi ile gerçekleştirilen ilk GES projesi olan bu çalışma, ALKÜ yerleşkelerinin tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Geçtiğimiz Kasım ayında ilk panelin takıldığı proje tamamlandığında, tüm yerleşkelerin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

“36 Bin 551 Ağaç Doğaya Kazandırılacak”

Üniversitenin çatı ve otopark üstlerine kurulan ve 13 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan GES projesi sayesinde, yerleşkelerin tüm elektrik ihtiyacı karşılanacak. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, projenin tamamlandığında üniversitenin 47 milyon Türk lirası enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti. Ayrıca, proje yıllık 2 milyon 100 bin kilowatt elektrik üretecek ve bu enerjinin ortaya çıkması için bir yılda doğaya salınan bin 207 ton karbon salınımını engelleyecek. Bu sayede, yıllık 36 bin 551 çam ağacının önlediği karbon emisyonu, GES ile sağlanmış olacak.

“Önümüzdeki Günlerde Üretime Başlayacağız”

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ALKÜ GES projesinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını ve sisteme ilk enerjiyi vereceklerini belirtti. Türkdoğan, “Bir üniversite olarak başlattığımız bu projenin ülkemize örnek olmasını istiyoruz. Üniversiteler bilim üretmenin yanında büyük akımları da başlatan kurumlardır. Böyle bir projeye öncü olmak bizler için gurur verici” dedi.

Kaynak: İHA