Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025-I Enflasyon Raporu’nu yayımladı. Raporda, küresel ekonomik gelişmeler, enflasyon beklentileri, para politikası kararları ve Türkiye ekonomisinin genel görünümüne dair değerlendirmeler yer aldı.

Enflasyon Tahmini Güncellendi

TCMB, 2025 yılı için enflasyon tahminini %24 olarak güncellerken, 2026 yılı için %12 seviyesini korudu. 2027 yılı için ise enflasyonun %8’e düşeceği ve orta vadede %5 seviyesinde istikrar kazanacağı öngörüldü. Raporda, 2024 yılının son çeyreğinde enflasyonun ana eğiliminde gerileme olduğu ancak ocak ayında dönemsel etkiler nedeniyle geçici bir yükseliş yaşandığı belirtildi. Para politikasındaki sıkı duruşun korunmasının, enflasyonun kademeli olarak düşmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Antalya Kadın Danışma Merkezi’nden Deprem Dayanışması: “Duvarsız Odalar” İzleyiciyle Buluştu! Antalya Kadın Danışma Merkezi’nden Deprem Dayanışması: “Duvarsız Odalar” İzleyiciyle Buluştu!

TÜİK Ocak Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı! ENAG Verileri İle Uyuşmadı TÜİK Ocak Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı! ENAG Verileri İle Uyuşmadı

Para Politikasında Sıkı Duruş Sürecek

TCMB, kasım ayında politika faizini %50 seviyesinde sabit tutarken, aralık ve ocak aylarında toplam 500 baz puanlık indirimle politika faizini %45 seviyesine çekti. Raporda, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği ve para politikasındaki kararların enflasyon görünümüne bağlı olarak alınacağı vurgulandı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının TL’ye dönüşümünü teşvik etmek amacıyla alınan makroihtiyati önlemler kapsamında, KKM’den çıkışı hızlandırmak için hedefler güncellenirken, TL mevduat payının artırılmasına yönelik adımların sürdürüleceği belirtildi.

Merkez Bankası

Ekonomik Görünüm ve Büyüme Senaryoları

Raporda, Türkiye’nin ticaret ortaklarının ekonomik büyüme beklentilerinin 2025’te olumlu bir seyir izleyeceği ifade edilirken, küresel belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu vurgulandı. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin ivme kaybettiği belirtilirken, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yıllık bazda %2,1 oranında arttığı, ancak çeyreklik bazda %0,2 oranında daraldığı raporda yer aldı. Özel tüketimin çeyreklik büyümeye negatif katkı sağladığı ancak net ihracatın pozitif katkı verdiği ifade edildi. İç talebin enflasyonu düşürücü seviyelerde olduğu belirtilirken, perakende ve ticaret satış hacminde çeyreklik bazda artış kaydedildiği aktarıldı.

Dış Ticaret ve Finansal Koşullar

Raporda, cari işlemler dengesinin 2024 yılı üçüncü çeyreğinde iyileşme gösterdiği ancak yılın son çeyreğinde dış ticaret açığındaki artış nedeniyle duraksama yaşandığı belirtildi. Ocak 2025 itibarıyla, TCMB brüt uluslararası rezervleri 167,6 milyar dolar seviyesine ulaşırken, rezerv kompozisyonundaki iyileşmenin devam ettiği vurgulandı. Piyasa fiyatlamalarına göre, gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal gevşeme süreçlerini yavaşlatacağı ve jeopolitik gelişmelerin gelişmekte olan ülkeler için risk primlerini artırdığı ifade edildi. Bu çerçevede, Türkiye’nin risk primi (CDS) ocak ayında 255 baz puana yükseldi.

Orta Vadede %5 Hedefi

Öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak bir para politikası uygulanacağı, talep dengesi ve makroihtiyati önlemlerle finansal istikrarın destekleneceği vurgulandı. TCMB, enflasyonun 2025’te %24, 2026’da %12 ve 2027’de %8 seviyesine gerileyerek orta vadede %5 hedefine ulaşacağını tahmin ediyor.
 

Kaynak: Haber Merkezi