Harvard Üniversitesi ve Zürih Üniversitesi'nden araştırmacıların da yer aldığı uluslararası bilim ekibi, hücre ve organlardaki yaşlanma süreci üzerine yürütülen 3 yıllık çalışmada çarpıcı sonuçlar elde etti. Araştırmaya, yaşları ilerlemiş 777 İsviçreli katıldı ve düzenli Omega-3 takviyesi alan kişilerde biyolojik yaşlanmanın belirgin şekilde yavaşladığı gözlemlendi.
Günlük Omega-3 Tüketimi Yaşlanmayı 4 Ay Geciktiriyor
Bilim insanları, günde bir gram Omega-3 vitamini alan bireylerin, almayanlara kıyasla biyolojik yaşlanmalarının yaklaşık 4 ay kadar yavaşladığını belirledi. Araştırmacılar ayrıca, D vitamini takviyesi yapan ve haftada en az üç kez 30 dakika egzersiz yapan bireylerin, yaşlanma karşıtı daha fazla fayda sağladığını vurguladı.
Omega-3'ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Uzmanlar, Omega-3 içeren beslenme düzenlerinin aşağıdaki sağlık faydalarını sunduğuna dikkat çekti:
-
İltihaplanmanın azalması
-
Daha sağlıklı eklemler
-
Kalp hastalığı riskinin düşmesi
-
Kanser ve bunama riskinin azalması
King’s College London’da geriatrik tıp alanında araştırma görevlisi Mary Ni Lochlainn, bu tür düşük maliyetli ve kolay erişilebilir müdahalelerin, yaşlanmayı geciktirmede büyük katkı sunduğunu belirterek, "Bu tarz destekler yaşlanan yetişkinler için değerlendirilmeye değer çözümler arasında yer alıyor" dedi.
Araştırmanın bulguları, prestijli bilim dergisi Nature Aging'de yayımlandı.