TBMM Genel Kurulu'nda, "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin birinci bölümünde yer alan 16 madde kabul edildi. Bu paket, yaygın olarak 8. Yargı Paketi olarak biliniyor.

TCK'da Yapılan Değişiklikler Neleri Kapsıyor?

Teklifte, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220. ve 314. maddelerini kapsayan 10. ve 11. maddeleri Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak düzenlendi. Özellikle örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiilini müstakil bir suç olarak düzenleyen madde kabul edildi.

Ceza Miktarları ve Uygulanabilirlik

Buna göre, örgüt adına suç işleyen kişilere 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ceza, işlenen suçun niteliğine göre yarıya kadar indirilebilecek. Bu düzenleme sadece silahlı örgütler için geçerli olacak. Örgüt adına suç işleyen kişiler, işledikleri suç ve örgüt adına suç işleme eylemi nedeniyle ayrı ayrı cezalandırılacak.

TCK'da Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar İçin Ceza Artışı

Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar kapsamında silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilere 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat istemlerinin kapsamı genişletildi. Artık, adli kontrol işlemlerine karşı da kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlandırılmayan kişiler tazminat isteyebilecekler.

Muhaliflerin Tepkisi

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yapılan yargı paketini 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirerek, paketteki eksikliklere dikkat çekti. Özellikle iş cinayetleri, kadın cinayetleri ve mafya ile ilgili düzenlemelerin olmamasını eleştirdi.

Oğuz Yılmaz Kimdir? Oğuz Yılmaz Ne Zaman Öldü? Oğuz Yılmaz Neden Öldü? Oğuz Yılmaz Kimdir? Oğuz Yılmaz Ne Zaman Öldü? Oğuz Yılmaz Neden Öldü?

Meclis'te Tartışmalar Sürüyor

Maddeler üzerine söz alan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk ve Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin de yargı paketinin bazı yönlerini eleştirdi ve yargı sistemindeki sorunlara dikkat çekti.

Editör: Esra Köksal Tarı