Evde taş gibi yoğurt yapmak için doğru teknikleri öğrenin. Sağlıklı ve lezzetli taş gibi yoğurt tarifimizi keşfedin!
Taş Gibi Yoğurt Tarifi
Taş Gibi Yoğurt Malzemeleri
- 2,5 litre süt
- 1 kaşık yoğurt (Önceki yaptığınız yoğurttan veya organik süzme yoğurttan kullanabilirsiniz)
Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır?
Hazırlık Aşaması:
- Tencereyi sudan geçirin ve içerisine sütü ekleyin.
- Sütün taşmaması için içerisine bir fincan tabağı koyun ve ocağın altını yakın.
- Sütün seviyesini kontrol edin. İlk seviyeden bir parmak aşağıya düşünceye kadar kaynatın. Bu, sütün içindeki suyun buharlaşmasını sağlayacaktır.
Mayalama Aşaması:
- Süt kaynadıktan sonra, kepçe yardımıyla kavanozlara boşaltın.
- Kavanozları mayalayacağınız yere sabitleyin ve altına sofra bezi serin.
- Küçük parmağınızı kavanozun ortasına batırarak sütün mayalanma ısısına gelip gelmediğini kontrol edin. 10 saniye dayanabiliyorsanız, süt mayalanma sıcaklığına ulaşmıştır.
- 1 kaşık sütü alıp, maya olarak kullanacağınız yoğurtla karıştırın ve homojen hale getirin.
- Her kavanoza bir tatlı kaşığı maya ekleyip, 5-6 tur karıştırın.
Sarıp Dinlendirme:
- Delikli süzgeç ile kavanozların üzerini kapatın ve etrafını bezle sarın. Süzgecin tepe kısmı açık kalmalı ki buhar yapıp sulanmasın.
- İkinci bir bez ile tamamen sarın ve gece boyunca dinlendirin.
- Sabah buzdolabına koyun ve bir gece bekletin.
Taş Gibi Yoğurt Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
Sütün Taşmaması İçin: Tencerenin içine fincan tabağı koyabilirsiniz. Tabağın kuru ve tencerenin tabanına yerleştiğinden emin olun.
Doğal Süt: Günlük ve doğal süt kullanmak yoğurdunuzu olumlu etkiler.
Kaynatma Süresi: Sütünüzü ilk seviyeden bir parmak aşağıya düşene kadar kaynatın.
Sıcaklık: Yoğurt, sıcakta daha iyi mayalanır. Kavanozlarınızı sofra bezine sararak ısı kaybını önleyin.
Termometre Kullanımı: Dijital termometre ile sütün sıcaklığını ölçebilirsiniz. Alternatif olarak, serçe parmağınızı sütün içine sokarak 10 saniye dayanıp dayanmadığını kontrol edebilirsiniz.
Mayalama Kapları: Mayalama işlemi sırasında kavanozların kapağını değil delikli süzgeçleri kullanın ve yerinden hareket ettirmeyin.
Alternatif Tarifler
Fırında Yoğurt Mayalama: Özellikle soğuk mevsimlerde işinize yarayacak bu yöntemle de nefis ev yoğurdu yapabilirsiniz.
Tereyağı ile Yoğurt Mayalama: Maya olarak yoğurdunuz kalmadıysa, tereyağı ile de yoğurt mayalayabilirsiniz.
Ev Yapımı Yoğurdun Kalorisi Ne Kadar?
1 su bardağı ev yapımı yoğurt, yaklaşık 128 kaloriye denk gelmektedir.