Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kolorektal kanser ile ilgili önemli bir çalışmanın sonuçlarını açıkladı. ABD'de yapılan çalışmada, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, yine aşırı miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde yüzde 40'tan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildiğini söyledi.

Kırmızı Et ve İşlenmiş Gıdalar

Cancer Epidemiology, Biomarkers, Prevention dergisinde yayımlanan bir çalışma, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların bağırsak kanseri riskini artırma mekanizmasını aydınlatmayı hedefliyordu. ABD'de gerçekleştirilen bu çalışmaya 29 bin 482 bağırsak kanseri vakası ve 39 bin 635 kanser olmayan kontrol vakası dahil edildi. Çalışmanın sonuçlarına göre, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde bağırsak kanseri riski yüzde 30 artarken, aşırı miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde bu risk yüzde 40'ın üzerinde belirlendi.

Genetik Faktörlerin Rolü ve Gelecek Çalışmaların Önemi

Çalışmada yapılan detaylı genomik analizde, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkiden sorumlu olduğu tespit edilen HAS2 ve SMAD7 isimli genler ortaya çıkarıldı. Bu genlerin varlığı, bağırsak kanseri riskini artırma potansiyeline sahiptir. Bu bulguların gelecekteki çalışmalarla doğrulanması ve geliştirilmesi, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların kimlerde daha yüksek risk oluşturduğunu ve kimlerin bu gıdaları daha güvenli bir şekilde tüketebileceğini belirlemekte önemli bir adım olacaktır.

Kaynak: İHA