Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan anıldı

Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan anıldı

Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan ve meslektaşları ölüm yıl dönümlerinde anıldı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan anıldı
KAYNAK: İHA

Türkiye'nin tek dereceli seçim sistemiyle göreve gelen ilk kadın belediye başkanı olan Leyla Atakan ve çalışma arkadaşları, ölümlerinin yıl dönümünde mezarları başında anıldı. 11 Şubat 1971'deki trafik kazasında hayatını kaybeden İzmit Belediyesi eski başkanı Leyla Atakan, meclis üyeleri İsmail Kolaylı, Abdurrahman Yüksel ve Feridun Özbay, anma programında bir araya geldi.

Türkiye'nin Ilk Kadın Belediye Başkanı Leyla Atakan Anıldı

Hizmetleri ve Dostluklar Unutulmadı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, anma programında duygularını paylaştı. 'Değerlerimizi anmaya, unutturmamaya çalışıyoruz. Leyla Atakan ve arkadaşlarının ölüm yıl dönümü. Kısacık görev süreleri içerisinde yaşanan trafik kazası neticesinde aramızdan ayrıldılar. Ancak bıraktıkları güzel izler, dostluklar ve hizmetler hala hafızalarımızda. Vefatlarının üzerinden 53 yıl geçmesine rağmen halen unutulmuyorlar. Görevimiz, onları unutmamak, unutturmamak ve hatıralarını yaşatmaktır. Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'ne bu önemli insanlara yıllarca sahip çıktığı için teşekkür ediyorum. Bu sene Leyla Atakan ve arkadaşlarının anısını daha iyi anlatabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Onların kente kattığı değerleri gençlere aktarmak zorundayız. Leyla Atakan, Türkiye’nin serbest seçimle göreve gelen ilk kadın belediye başkanı, ancak bu bilgi geniş çapta bilinmiyor' dedi.

Türkiye'nin Ilk Kadın Belediye Başkanı Leyla Atakan Anıldı

Leyla Atakan kimdir?

Leyla Atakan, 22 Ağustos 1925 tarihinde Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Maşukiye köyünde doğdu. Babası İstiklal Savaşı kahramanlarından Orgeneral Hasan Atakan, annesi ise Akyazı'ya bağlı Kuzuluk köyüden Behice Emel Hanım'dır. Babası Hasan Bey, 1856'daki Paris Antlaşması'ndan sonra Türkiye'ye göç etmiş bir Çerkes aileye mensuptu. Leyla Atakan, babasının görevi nedeniyle farklı şehirlerde öğrenim gördü. Lise öğrenimine Çamlıca Kız Lisesi'nde başlayan Atakan, 1943'te Trabzon Lisesi'nden mezun olduktan sonra olgunluk imtihanına İstanbul Kız Lisesi'nde girdi.

Leyla Atakan

Babasının 1952'de emekli olmasından sonra ailesi Maşukiye'ye yerleşen ve ailesi ile birlikte yaşayan Leyla Atakan, Kocaeli'de çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışmalar yaptı. Biçki dikişi kursu öğretmenliği, çocukların aşılanması konusunda çalışmalar onun gönüllü olarak yaptığı çalışmaları yaptı. Aktif siyaset yaşamı 1955 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin Maşukiye Köyü'nde ocak başkanı olması ile başladı. Maşukiye Köyü'ne ilkokul yaptırılması, köye elektrik getirilmesi için çalıştı. Siyaset yaşamının yanısıra sivil toplum çalışmalarına da deva etti. Kocaeli Verem Savaş Derneği ve Türk Kadınlar Birliği 'nde başkanlık yaptı. dandır. Leyla Atakan, 1963 yılında önce Kocaeli Belediyesi'nde İl Genel Meclis üyesi, sonra CHP Kocaeli teşkilatında il başkanı oldu. Atakan'ın CHP il başkanı olması ile İzmit'te ilk defa bir siyasi partinin il başkanlığını bir kadın üstlendi. 

Leyla Atakan

1968 yılı yerel seçimlerinde İzmit Belediye Başkanlığı'na Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday oldu. Atakan, 1951'den beri CHP'nin belediye başkanı çıkaramadığı ilçede belediye başkanı seçilmeyi başardı. Bu seçimin sonucunda Türkiye'de doğrudan seçilen ilk kadın belediye başkanı oldu. Belediye başkanlığı döneminde İzmit'te altyapı, imar, şehircilik ve sosyal hizmet alanında birçok sorununu çözdü. Başkanlığının dördüncü ayında İzmitlilerin içme ve kullanma suyuna kavuşması mümkün oldu. Şehre Karakaya Suyu getirildi; Çene Dağı'nın kuzeyindeki bir vadiden gelen ve 1950'lere kadar şehrin ana su kaynağı olan Çene Suyu'nun dağıtıldığı çeşmeler çoğaltıldı. İzmit Körfezi'nin bataklık olan kısmında kurutuldu; günümüzde kullanılmaya devam eden Kocaeli Fuarı kuruldu ve burada 28 Haziran 1969 tarihinde Kocaeli Sanayi sergisi açıldı. Fuar alanında nikah ve düğün salonu inşa edildi; 20 Nisan 1971'de hizmete girdi.

Leyla Atakan

Leyla Atakan, 10 Şubat 1971 yılında Değirmendere'den İzmit'e dönerken içinde bulunduğu aracın bir kamyona çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında öldü. Kazada kendisiyle beraber; İsmail Kolaylı, Abdurrahman Yüksel ve Feridun Özbay yaşamını yitirdi.

İzmit'te Belediye Parkına Leyla Atakan Parkı adı verildi, İzmit Emlak Caddesi'nin adı Leyla Atakan Caddesi olarak değiştirildi. Maşukiye’de eski belediye binası yanında tunçtan bir heykeli bulunuyor. Fuar alanında eski nikah ve düğün salonunun bahçesinde bronz bir büstü yerleştirildi.

Leyla Hanım

Leyla Atakan'ın hayatı, İzmit Belediyesi'nin yapımcılığını üstlendiği Leyla Hanım (2022) adlı belgesel filme konu oldu. Senaristliğini ve yönetmenliğini İlke Işısağ'ın üstlendiği filmde Atakan'ı Özge Borak canlandırdı. Film, ulusal ve uluslararası film festivallerine katılarak çeşitli ödüllere layık görüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP Kepez'de kadın gücüyle seçim çalışmaları başladı

CHP Kepez'de kadın gücüyle seçim çalışmaları başladı