Türk siyasetinin önemli isimlerinden, Millî Görüş Hareketi'nin önde gelen liderlerinden ve Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan, 94 yaşında Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

Saadet partisi'nden taziye mesajı

Saadet Partisi, Recai Kutan'ın vefatı nedeniyle yayınladığı mesajda, "BAŞIMIZ SAĞOLSUN. Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun." ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı'ndan Recai Kutan İçin Başsağlığı Mesajı

Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı, partinin kurucu genel başkanı Recai Kutan’ın vefatı üzerine bir başsağlığı mesajı yayımladı.

Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı, Recai Kutan’ın vefatına ilişkin yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: "Başımız sağ olsun. Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun."

Recai Kutan'ın Cenaze Namazı Yarın Kılınacak

Merhum Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı M. Recai Kutan’ın cenazesi, yarın (8 Ekim) öğle namazına müteakip Ankara Karşıyaka Ahmet Efendi Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilecek.

Diyanet İşleri Başkanı Ali erbaş'tan mesaj

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Recai Kutan’ın vefatı dolayısıyla yayınladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: "Milli Görüş hareketinin çınarlarından, Devletimizin sanayileşme ve kalkınma hamlelerinde büyük emeği olan ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) Genel Başkanı değerli büyüğümüz Recai Kutan ağabeyin vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Recai Kutan’ın vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Türk siyasetinin mümtaz şahsiyetlerinden biri olan Sayın Recai Kutan Beyefendi’nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhum Recai Kutan’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine, Saadet Partisi’ne ve Millî Görüş camiamıza başsağlığı diliyorum. Sayın Recai Kutan siyasi mücadelesi ve ülkemize vermiş olduğu değerli hizmetlerle inşallah her daim hayırla yâd edilecektir. Mekânı cennet olsun." dedi.

Recai Kutan Kimdir?

Millî Görüş Hareketi’nin simge isimlerinden olan Mehmet Recai Kutan, 1930 yılında Malatya'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden 1952 yılında mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri'nde (DSİ) çeşitli görevlerde çalışarak kariyerine başladı. Kutan, DSİ'deki görevleri sırasında mühendislik alanındaki yetkinliğini ortaya koydu ve ilerleyen yıllarda siyasete atılarak Türkiye siyasetinde önemli bir figür haline geldi.

Recai Kutan'ın Siyasi Hayatı

Recai Kutan, siyasi hayatına Millî Selamet Partisi’nde (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle adım attı. MSP'de başlayan siyasi kariyeri, onu Türkiye siyasetinde önemli bir konuma taşıdı. 1977 yılında MSP’den Malatya Milletvekili seçilen Kutan, aynı yıl İmar ve İskân Bakanı olarak görev yaptı. Bu dönemde, Kutan Türkiye'deki imar politikalarına yön veren isimlerden biri oldu.

Askeri Darbe ve Sonrası

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından diğer MSP yöneticileriyle birlikte tutuklanan Kutan, 9,5 ay süren hapis döneminin ardından beraat etti. Bu süreç, Kutan'ın siyasi hayatındaki dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçti. 1983 yılında Refah Partisi'nin kurulmasıyla birlikte Kutan, partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi ve Millî Görüş Hareketi'ndeki etkinliğini sürdürdü.

Refah ve Fazilet Partisi Dönemi

Recai Kutan, 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev aldı. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından, 1998 yılında Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçildi. Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı ve partinin kurucu genel başkanı oldu. Kutan, 2008 yılında Saadet Partisi Genel Başkanlık görevini Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a devretti.

Saadet Partisi ve Son Görevleri

Recai Kutan, siyasi hayatının son dönemlerinde Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanlığı görevlerini yürüttü. Siyasetin yanı sıra bilimsel ve sosyal çalışmalara da önem veren Kutan, Türkiye'nin kalkınma ve gelişme hedeflerine büyük katkılarda bulundu.

Özel'den Trump'ın Erdoğan Hakkındaki Açıklamalarına Sert Tepki:"İlk Mektuptan da Utanç Duyduk, Bu Açıklamalardan da" Özel'den Trump'ın Erdoğan Hakkındaki Açıklamalarına Sert Tepki:"İlk Mektuptan da Utanç Duyduk, Bu Açıklamalardan da"

uzun süredir tedavi görüyordu

94 yaşındaki Recai Kutan, uzun süredir tedavi gördüğü Ankara’daki Güven Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Millî Görüş camiasının sevilen ismi, Türk siyasetinde derin izler bıraktı. İyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilen Kutan, evli ve üç çocuk babasıydı.


 

Kaynak: İHA