Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu büyürken geçtiğimiz yıllarda gündeme getirdiğimiz Kepez Kültür Mahallesi’nde bulunan Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki 10703 ada 1 parsel yarı özel öğrenci yurdu için ihaleye çıkmış, katılım olmadığı için ihale düşmüştü. 8 Bin metrekarelik alanın dün yapılan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı’nda gündemin 69. maddesinde sosyal tesis alanından ticaret alanına dönüştürülmesi sonrası eğitimcilerden ve velilerden tepki yağdı. Oybirliği ile geçen karar sonrası ticarete açılan alanın emsali 1.80’ çıkarılırken 10 kat izni verildi. Alana 10 katlı bina ve 14 bin 400 metrekare inşaat yapılmasının önü açıldı.
“AVM VEYA İŞYERİ YAPILABİLECEK”
Öğrenci yurdu yapımı için yola çıkılan ancak ticarete kurban giden alanla ilgili, Avni Tolunay Mahallesi’nde kaldırılan ticaret alanının Kültür Mahallesi 10703 ada üzerindeki sosyal tesis alanı ile yer değiştirildi. Yıllardır Antalya Karadenizliler Derneği tarafından işgal edilen alanın ticarete açılması sonrası, öğrenci yurdu yapılması için yola çıkılan alana AVM veya işyeri gibi yapıların yapılmasının önü açıldı.
“BELEDİYE YURT YAPMALI”
Yurt yapımı için yola çıkılan ancak ticarete kurban giden alanla ilgili konuşan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Maalesef yine beklediğimiz oldu. Büyükşehir halka öğrenciye hizmet edeceğine AKP gibi rantçı zenginlere hizmet etmeye devam ediyor. Antalya’da üniversite öğrencilerinin yüzde 50’si barınma sıkıntısı çekerken Büyükşehir Belediyesi yurt alanı yapılabilecek yeri peşkeş çekiyor. Sosyal belediyecilik dediğimizde halkına öğrencisine yoksula yardım eden anlamına gelmektedir. Maalesef Antalya Büyükşehir Belediyesi tam da bunun tersini yapmış durumda. Bugün öğrencilerin barınma sorunu varken yurt yapılacak bir yerin ticaret alanına çevirmesi çok kötü olmuştur. Biz yurt yapılmasını beklerdik. İktidara talip olmuş bir partinin yerel seçimlerde birinci parti çıkması ve sosyal belediyeciliği her yerde savunması sadece sözde kalmıştır. Bu kararlarından bir an önce vazgeçmeliler ve oraya öğrenci yurdunu belediye kendisi yapmalıdır. Bu olay, halkın meclis üyesi değil rantçıların meclis üyesi olarak akıllarda kalacaktır” dedi.
“ÖĞRENCİLER CEMAATLERE MUHTAÇ KALMASIN”
Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç da karar ateş püskürdü: “Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte milyonlarca çocuklarımızın öncelikli gündemini oluşturan barınma sorunu, önceki yıllarla karşılaştırılamaz boyutlara ulaşmıştır. Yüzde yüzden fazla artan ev kiraları ve özel yurt fiyatlarının yüksekliği çocuklarımızı ve ailelerini büyük bir çaresizliğe itmiş durumdadır. Ailesinin yaşadığı il dışında üniversiteye giren asgari ücretli ya da ortalama gelire sahip ailelerin çocukları için barınma sorunu bütün sorunların önüne geçmiş durumdadır. Geçtiğimiz yıl cemaat ve tarikat yurdunda kalmak zorunda olan öğrencilerin başına gelen acı ama gerçek tabloya hepimiz şahit olduk. Ülkede yaşanan olağandışı bir durum ve sorunda faturanın eğitime kesilerek ilk olarak öğrenciler gözden çıkarıldığını yaşayarak görüyoruz. Yurt yapılabilecek bu alan maalesef ticarete açıldı. Bu karardan geri dönülmeli ve öğrenciler cemaatlere muhtaç kalmamalı.”