Festivalden çekilen jüri üyeleri yarışmadan çıkarılan Kanun Hükmü adlı film geri dönene kadar festivalde görev yapmayacaklarını belirtti
Arda KIR
Altın Portakal'ın bu yılki büyük jürisine başkanlık eden Demet Akbağ başta olmak üzere festivalden çekilen jüri üyeleri Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç , Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsürali Aga , SEMA Kaygusuz, Behiç Ak, Zeynep Dadak, Deniz Tortum, Elif Refiğ, Hazar Ergüçlü, Paolo Bertolın, Ali Ercivan, Hakan Bıçakçı, Anna Maria Aslanoğlu, Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine, Ahmet Gürat’nın yaptığı ortak açıklamada, “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri olarak, ülkemizin en köklü film festivalinde Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladık. Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz. Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz” ifadeleri kullanıldı.
“BELGESEL SİNEMAYA DARBE”
Kanun Hükmü filminin yapım ekibi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama da ise, “Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin ve öğretmen Engin’in ihraç sonrası gösterdikleri mücadeleyi anlatan KANUN HÜKMÜ/ THE DECREE belgeselimiz ani bir karar ile 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırıldı. Doktor Yasemin Demirci ve Öğretmen Engin Karataş hakkında kesinleşmiş herhangi bir yargılama söz konusu değilken festival mazeret olarak belgeselin bir karakterinin yargı sürecinde olduğunu iddia ediyor. Belgeselimiz henüz yapım aşamasındayken yapımı yasaklanmış ve bu sebep ile yargıya başvurmuştuk. Nihayetinde AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verildi. Sinema faaliyetini topluma aktarmak için yola çıkmış bir festivalin 60. Yılında doğru olmayan ve dahi doğru olsa bile kendisini ilgilendirmeyen bir yargı süreci işten ayrılma işleminin hukuka aykırılığı ile ilgilidir. Belgeselin konusu ise sivil direniş ve mücadele örneğidir. Mahkeme üzerinde belgesel filmin hiçbir baskı etkinliği yokken KHK ile öğretmeni işten çıkaran yönetimin fiili baskısı vardır. Filmin kaldırılma gerekçesi aldatmacadır, mahkemeyi etkileme potansiyeli mevcut iktidarda fazlasıyla vardır, filmler sadece toplumu bilgilendirme amaçlıdır. Bu yaşanan hukuksuzluk, açık seçik sansürün muhatabı sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumudur. Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu mağdur edilmiştir. Bu yaşanan Belgesel Sinemaya bir darbedir. Bunun sorumlusu Antalya Altın Portakal Film Festivalidir" açıklaması yapıldı.
YÖNETMEN DEMİRCİ: KORKAKLARI HAK ETMİYORUZ
Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararname’leri ile (KDK) ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini belgeselleştiren yönetmen Nejla Demirci, kararı yaptığı bir açıklamada şöyle değerlendirdi: “Nasıl bir kaygı yaşıyorlar ki hemen filmi kapı dışarı ediyorlar. Üstelik yönetmenle konuşmadan deklare ediyorlar. Bu etik değil, ahlaki değil. Bu kadar pespaye, düzeyi düşük, vizyonsuz, korkak kurumları ya da kişileri hak etmiyoruz. Mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayacağız.’’
“AÇIK BİR SANSÜR UYGULAMASI”
Oyuncular Sendikası ise konuyla ilgili olarak, “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ve KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin ihraç sonrası mücadelelerini konu alan “Kanun Hükmü" adlı belgesel film; ‘yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığı etkilememek’ açıklamasıyla seçkiden çıkarılmıştır. ‘Kanun Hükmü’ filminin seçkiden çıkarılması açık bir sansür uygulamasıdır. Bu sansürü kesinlikle kabul etmediğimizi bildiriyor ve alınan bu karardan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz. Ayrıca, başta önceki dönem Genel Başkanımız Sayın Demet Akbağ olmak üzere tüm jüri üyelerini, film seçkiye yeniden alınana kadar görevlerini bırakma kararlarından ötürü tebrik ediyoruz. Oyuncular Sendikası olarak sektörümüzde yaşanan sansür uygulamalarının son bulması için bulması için çalışmaya devam edeceğimizi saygılarımızla bildiririz” açıklamasını yaptı.
“SANSÜRÜN KARŞISINDAYIZ”
Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği ise, “Antalya Film Festivali'nin, Ulusal Belgesel Yarışma'da yer alan Nejla Demirci'nin ‘Kanun Hükmü’ filmini festival programından çıkarması kabul edilemez, siyasi bir karardır. Bu kararı şiddetle kınıyoruz ve tüm sinema sektörünü bu sansür uygulamasının karşısında yer almaya davet ediyoruz. Festivalin düzenleyicisi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi bu karardan hızla dönmeli ve filmi tekrar programa almalıdır. Bu vesileyle, Belediyelerin, Bakanlıkların ve diğer kamu kurumlarının, festivallerin düzenleyicisi değil, destekçisi olmaları gerektiğini yeniden hatırlatırız” açıklamasını yaptı.
“KABUL ETMİYORUZ”
Türkiye KHK'lı Platformları Birliği’de belgesel filme destek veren bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, “Kanun Hükmü Adlı Belgeselin, Antalya Altın Portakal Film Festivali Yarışmacı Listesinden Çıkarılması Kararı Acilen Geri Alınmalıdır. KHK’lılar kendilerine yaşatılan hak ihlallerinin, hukuksuzlukların ve sosyal soykırımın yedinci yılını geride bırakıyor. Ancak gün geçmiyor ki yeni bir hak gaspı ve yargısız infazla ile karşı karşıya kalınmasın. KHK’lıların onur ve hak mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" adlı belgesel, 60'ıncısı düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel film kategorisinde yarışma hakkı kazanmıştı. ‘Kanun Hükmü’ belgesel filmi, yarışmaya çok kısa bir süre kala baskılara dayanamayan festival komitesince yarışma dışı bırakılmıştır. KHK'lı Platformları Birliği olarak bu durumu asla kabul etmiyoruz. Uygulanan bu açık sansürü, ‘kanun hükmünde bir sansür’ olarak değerlendirmekteyiz. KHK’lıların geliştirdikleri eylemselliklere karşı oluşturulan bu haksız uygulamaların tamamı, düşman hukukunun devam ettiğinin göstergesidir. Yaşanan sansürün bir an önce ortadan kaldırılmasını ve belgesel filmin tekrar yarışmaya kabul edilmesini acilen ve önemle talep ediyoruz” denildi.