Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları uzmanlarından Doç. Dr. Pervin Korkmaz, akciğer kanseri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, dünya genelinde yılda 1.76 milyon kişinin akciğer kanseri tanısı aldığını ve bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının yine yılda 1.76 milyon civarında olduğunu ifade etti. Akciğer kanserinin en sık Ege ve Marmara bölgelerinde görüldüğüne dikkat çeken Korkmaz, Türkiye'nin akciğer kanseri haritasına göre bu hastalığın sıklığının erkeklerde 100 binde 75, kadınlarda ise 100 binde 10 olduğunu belirtti.
Akciğer kanseri risk faktörlerinin başında sigara içimi geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Korkmaz, "Türkiye'de yaklaşık her 10 kişiden 3'ü sigara içmektedir. Sigara, akciğer kanserinin en önemli sebeplerinden biridir ve kanserin yüzde 90'ından fazlasının nedenidir" dedi. Sigara içmeyenlerde de, özellikle pasif içicilerde, akciğer kanserinin görülebileceğini belirten Korkmaz, asbest lifleri, radon gazı, petrol ürünleri, hava kirliliği ve aile öyküsünün de risk faktörleri arasında yer aldığını ifade etti. Akciğer kanserinin genellikle ileri evrelerde teşhis edildiğini ve prognozun evre ilerledikçe kötüleştiğini vurgulayan uzman, öksürük, ağızdan kan gelmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilerle hekime başvuran hastalara fiziki muayene ve görüntüleme tetkiklerinin uygulandığını belirtti.
Tedavinin hastanın hücre tipi, hastalığın evresi ve yandaş hastalıklarına göre belirlendiğini söyleyen Doç. Dr. Pervin Korkmaz, sigara kullanımının birinci derecede önlenebilir bir risk faktörü olduğunu vurgulayarak, sigara içmeyenlerin bu zararlı alışkanlıktan uzak durmaları ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalarının önemli olduğunu belirtti. Akciğer kanseri riskini azaltmak için önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Korkmaz, "Gereksiz radyasyonlardan uzak durmalı, meslek gereği risk altında olanlarda uygun koruyucu önlemler alınmalıdır. Ayrıca, akciğer kanseri belirtileri görülen kişilerin hekime başvurmaları önemlidir" dedi.