Tıp alanında çalışanlar için hem kutlama, hem çalışma alanındaki sorunlara dikkat çekme,  günü olan 14 Mart Tıp Bayramında Aile Hekimi Ozan Uzkut Akdeniz GERÇEK’e  çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ozan Uzkut, AKP hükümetinin her fırsatta “Sağlıkta çağ atladık” diye övündüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı’na yönelik olarak “Çağ atlamış bir durum yok. Şuanda hiçbir doktor tedavi uygulamıyor. Bu sistem sayesinde hastanelerde defansif tıp uygulanıyor” dedi.

ŞİDDET DEVLET TARAFINDAN İSTENİYOR

Uzkut, hükümetin doktorları günah keçisi haline getirdiğini söylerken, “ Hükümet sağlıkta iyi olan ne varsa kendisi yapmış gibi gösteriyor.  Aksayan yönlerde de günah keçisi olarak doktorları hedef alıyor. Şiddeti doktora özellikle sevk ediyor.  Yani kötüye giden bir şey varsa sorumlusu doktorlar” şeklinde konuştu.
Ozan Uzkut, en küçük AVM’lerde bile X-Ray cihazı olduğunu hatırlatırken, “Hastaneye istediğin gibi silah bıçak sokabiliyorsun. Güvenlik görevlileri sadece başhekimin odasında. Doktoru kim koruyor? Hiçbir devlet kurumunda silah sokamazsın. Ama hastaneye çok rahat sokuyorsun. Bin yataklı hastane 3 bin kişi ve bin tane doktor çalışıyor ama kapısına X-Ray cihazı koymuyorsun. Neden? Yani demek ki şiddet devlet tarafından isteniliyor” ifadeleriyle şiddetin meşrulaştırıldığını aktardı.
DOKTORDAN GEREKLİ VERİM ALINAMIYOR
Uskut, hastanelerin döner sermaye sistemine dönüştüğünü söylerken, “Çok hasta gelsin benim başım derde girmesin fakat hastada iyileşmesin politikası uygulanıyor. Yani hasta geliyor iyileşmeden gidiyor. Devlet hastanelerindeki sistem döner sermaye üzerine. Ne kadar çok hasta gelirse doktor o kadar çok kazanıyor. Aciller de dâhil çok fazla hasta bakılıyor, fakat hastalar tedavi olmadan gidiyor. Sadece doktora çok kolay ulaşıyor fakat o doktordan gerekli verimi alamıyor” diyerek şuan ki sistemde hekimliğe dair bir şeyler yapılmadığını vurguladı.
Uskut, Avrupa standartlarına göre bir doktorun bakması gereken hasta sayısının 10 ile 20 arasında değiştiğini Türkiye’de ise bu sayının 120 ile 140 olduğunu söyledi. Bu durumda ise doktorun hastayı tedavi etme şansının olmadığını vurguladı.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda doktorların cerrahi branşları seçmeme sebebini şu cümlelerle açıkladı: “Doktorlar tarafından cerrahi branşlar seçilmiyor. Doktorların çoğu riskli davalara girmek istemiyor. Bin tane hastayı iyileştiriyorsun bir tane hastada komplikasyon çıkıyor onun milyonlarca tazminatını doktorlar ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden mümkün olduğunca riskli ameliyat yapmıyor. “ Dilara AÇİKYİLDİZ



 

 

Editör: TE Bilisim