Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yaşamı olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle akşam saatlerinde de etkisini sürdüren bunaltıcı sıcaklar, kaliteli uykunun önüne geçiyor. 

Yazın uyurken oda sıcaklığı kaç derece olmalı?

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Vural Fidan, oda sıcaklığının 22 dereceyi aşmaması gerektiğini belirterek, 'Sıcaklığın ortalama 22 derecenin üzerinde olduğu durumlarda uykunun hem kalitesi hem süresi oldukça hasar görmektedir' dedi.

Maske Takmaya Başlayın! Uzman İsimden Kritik Uyarı! Maske Takmaya Başlayın! Uzman İsimden Kritik Uyarı!

İklimlendirme Sistemlerinin Önemi

Prof. Dr. Fidan, oda sıcaklığının 22 dereceyi geçmemesi için soğutma sistemlerinin uyku modlarının kullanılabileceğini ifade etti. 'Sıcaklıkların artışıyla beraber uykuya dalma ve uykuyu devam ettirmede sorun yaşıyoruz' diyen Fidan, 'Bu uykuya başlama süreci ve devam ettirmeyi sağlayabilmek için uyku hijyenini sağlamamız lazım' şeklinde konuştu. İklimlendirme ürünlerinden faydalanarak, akşamları daha rahat uyuyabilmek için bu cihazların uyku modlarının kullanılabileceğini söyledi.

Yazın Uyurken Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı 2

Kafeinli İçeceklerin Uykuya Etkisi Ne?

Kafeinli içecekler, uykuya dalmayı zorlaştıran bir diğer etken olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Fidan, uyumadan bir saat önce ılık süt tüketiminin önemine dikkat çekerek, 'Özellikle kafeinli içeceklerin tüketilmesini istemiyoruz. Çaydaki teofilin ve kahvedeki kafein, kişinin uykusunu bozmakta ve uykuya dalmasını zorlaştırmaktadır' dedi.

Sağlıklı uyku için bu saatten sonra çay kahve içmeyin Sağlıklı uyku için bu saatten sonra çay kahve içmeyin

Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları Nelerdir?

Uyku esnasında giyilen kıyafetlerin de uyku kalitesini etkilediğini belirten Prof. Dr. Fidan, şu önerilerde bulundu: 'Sentetik malzemeleri kullanmamak daha iyi olacaktır. Pamuklu ürünleri tercih etmek yine daha sağlıklı olacaktır. Yatmadan 3-4 saat öncesinde beslenmeyi bırakmak, dolu bir karınla uyumamayı sağlar.'

Çocuklar için yatmadan bir saat önce ılık süt tüketiminin, erişkinler için ise bitkisel çayların uyku kalitesini artırabileceğini belirten Fidan, 'Bu hem uykuya dalmayı hem de sürdürmeyi sağlayacaktır' dedi.

Uyku Apnesi nedir? Belirtileri neler? Neden ihmal edilmemeli? Uyku Apnesi nedir? Belirtileri neler? Neden ihmal edilmemeli?

Kaynak: İHA