Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık durumunun yanlış beslenmeyle kilo artışına neden olabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, 'Karbonhidrat ağırlıklı hamurlu yiyeceklerin tüketilmesi daha fazla susatır ve acıktırır' dedi.

Geniş İftar Sofraları ve Kilo Artışı

Ramazan ayı, oruç nedeniyle tüm beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu durumda, uzmanlar sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor. Geniş iftar sofralarının kilo artışında etkili olduğunu belirten Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, kilo kontrolü için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Öten'e göre, gün içinde tüketilen öğünlerin azalmasına rağmen, iftar sofralarının genişliği kilo artışına neden olabiliyor.

Beslenme Önerileri ve Kilo Kontrolü

Uzman Diyetisyen Öten, kilo kontrolü için önerilerde bulunarak, 'İftara doğru aç karnına hazırlanan sofraların büyüklüğü nedeniyle bu ayda kilo artışları yaşanabilir. Ayrıca, gün içinde aşırı yemek tüketmek de kilo artışına neden olabilir. Bu durumdan kaçınmak için, hamur işi ve şerbetli tatlıların az ve sık aralıklarla tüketilmesi önemlidir. Ne kadar çok hamur işi yenilirse, o kadar çok susatır ve acıktırır' dedi.

Beslenme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öten, oruçtan maksimum fayda sağlamak için dengeli öğünlerin önemine dikkat çekiyor. İftarda daha az yemek tüketmek için, sofrada mutlaka başlangıç olarak çorba bulunması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, iftarda çok soğuk ya da çok sıcak yiyeceklerin mide rahatsızlığına yol açabileceğine değinerek, orucun başlangıcında ılık su tüketilmesini öneriyor. Katı yiyecekler yerine çorba ile başlanması ve çorbadan sonra yemeğe ara verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzman Diyetisyen Öten, iftardan hemen sonra içilen çayın demir eksikliğine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Çayın iftardan 1-1,5 saat sonra; tatlıların ise iftardan 2 saat sonra veya yatmadan 2 saat önce tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Kilo artışına neden olan tatlı tüketimine de değinen Öten, uzun süren oruç sonrasında kan şekerinin düşmesiyle tatlı ihtiyacının arttığını ancak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Ramazan Pidesi ve Diğer Beslenme Önerileri

Ramazan ayında en çok tercih edilen geleneksel lezzetlerden birinin Ramazan pidesi olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Öten, Ramazan pidesinin sahurdan ziyade iftarda kontrollü yenmesini öneriyor. Ayrıca, iftarda çay veya kahve gibi içeceklerin, sahurda ise şekersiz kompostoların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Spor yapmanın en ideal zamanının iftardan hemen önce veya birkaç saat sonra olduğunu belirtiyor.

Kaynak: İHA