Birinci Derece Arkeolojik SİT ve Milli park olan  Phaselis Bostanlık Koyu’nda Kültür Bakanlığının Halk Plajı adı altındaki ticarethane projesinin inşaat çalışmalarının başladığını duyan “Phaselis'e Dokunma Hareketi” gönüllüleri dün sabah saatlerinde alana gitti. Burada ağır iş makinası, kepçe ve ağır tonajlı bir kamyonun çalıştığını gören gönüllüler,  inşaat işinin ihale tabelasının olmadığını fark edince çalışanların izin kağıtlarını sordu.  Çalışanların herhangi bir izin kağıdı gösterememesi üzerine bölgeye jandarma çağrıldı. Ardından gelişen süreç gönüllüler tarafından şu şekilde aktarıldı: “İzin kağıdını jandarma da isteyince çalışanlar tarafından bir yerlere telefon açıldı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı bir telefon mesajı ile çalışanlardan birine gönderildi.  Bölge Kurulunun kararına göre 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olan bu bölgede yapılacak herhangi bir çalışmada müze müdürlüğünden ve kazı başkanlığından yetkili kişilerin gözetimi olması gerekirken çalışanların yanında hiçbir yetkili bulunmamaktaydı. Ayrıca projeye dair ihalenin tarafları bedeli, tarihi ve ihalenin sayı numarasını da bildiren tabelanın da çalışma alanında bulunmadığı tespit edilmiş oldu. Bunun üzerine hareket üyeleri jandarmaya SİT alanında usulsüz çalışma yapıldığına dair suç duyurusunda bulundu. Fakat buna rağmen bir süre sonra çok sayıdaki inşaat işçisi Phaselis Bostanlık Koyuna gelip kazı yapmaya başladı. Normalde Kurul kararına göre hem müze hem kazı başkanlığından birer tane arkeolog nezaretinde çalışma yapılması gerekirken yanlarında sadece müzeden bir görevli bulunmaktaydı. Hareket üyeleri projenin revize edilmiş planını görmek istese de bu plan gösterilmedi."

Alanın doğal ve özgün peyzajına zarar vererek kazı çalışmalarını sürdüğünü söyleyen Phaselis'e Dokunma Hareketi gönüllüleri,  ormanda oldukça yaşlı olduğu görülen bir ağacın köküne zarar verecek şekilde çalışma yapılması karşısında tepki verdi. Alanın çok hassas ve değerli olması nedeniyle bu inşaat çalışması sırasında daha büyük zararlara neden olunabileceğini gören hareket üyeleri bu inşaat çalışmasını yakından izleyeceklerini de belirtti.

Phaselis'e Dokunma Hareketi gönüllüleri tarafından süreç kronolojik olarak şu şekilde aktarıldı:

Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un bir televizyon kanalında, 2 koyda toplam 179 metrekareden fazla inşaat yapılmayacağını söyleyip, “Gidin, ölçün” demesinin ardından; 25 Mart'ta, Phaselis'e Dokunma Hareketi ve bir çok STK temsilcisi, inşaatın sürmekte olduğu Alacasu koyuna gidip ve ölçümler yaptı. Sadece Alacasu Cennet Koyu’na 480 metrekare beton dökülmüş, halktan gelen baskılar ile bunun sadece 210 metrekaresi sökülmüştü. Sadece bir koyda 270 metrekarelik beton üzerinde inşaat sürüyor.

21 Mart - 2 Nisan arası neler oldu; 

 • 21 Mart akşamı sayın Kültür ve Turizm Bakanı televizyonda hali hazırda yapılmakta olan projeyi yalanladı. “Olan betonları da sökün dedim” dedi. 

 • 21 Mart itibarı ile 210 metrekarelik beton, usulsüz yollar ile yine hiçbir izin alınmaksızın, projesiz, plansız, sayın bakanın ağızından çıkanlara göre ağır, paletli inşaat makineleri ile arkeologların çalışma saatleri dışında da çalışılarak acilen söküldü ve molozlar temizlendi.

 • Neredeyse bir buçuk aydır sürmekte olan haklı davaların hiçbirinden YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı hala gelmedi!

 • En az 2,5 metre derinliğinde foseptik çukuru kazımı devam ediyor, su kanalları kazıldı, borular döşendi. Birinci Derece Arkeolojik SİT alanında derin kazı yapıldı. Su altyapısı çalışmaları devam ediyor.

 • WC binası duvarları için beton üstüne demir iskelet yerleştirildi.

 • 29 Mart saat 16:50’de, 30 Mart'ta yapılacak Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısı gündemine Phaselis dosyasının da sokulacağı haberi geldi. Kurulun gündemine Phaselis dosyası 30 Mart saat 17:30 da eklendi. Kurulda olması gerekenlere bu toplantının tebligatı kurulun toplanacağı gün, 30 Mart saat 17:30 da ulaştı. Kurulun web'de yayınlaması gereken gündemine Phaselis hiç konulmadı ama akşamın geç saatlerine kadar süren kurulda Phaselis dosyası görüşüldü ve yeni projeyi, usulsüzlüklerle, kendilerinin tarafsızlığına güvenimizi kaybettiğimiz Koruma Kurulu’na onaylatmayı başardılar.

• 30 Mart'ta yapılan Koruma Kurulu toplantısına, Kemer Belediyesi, dışarıdan kendilerini haberdar etmemize rağmen, “tebligat ellimize geç geldi” bahanesi ile katılmadı.

 • Koruma Kurulu’na sokulan usulsüzce revize edilmiş projeyi hala göremedik, görmeyi bekliyoruz.

 •  Phaselis'e Dokunma Hareketi, Phaselis Koruma Çalıştayı yapmak için çalışmalara başladı. Bilim insanlarının da davet edildiği çalıştay; “Doğal ve Kültürel Miras Yönetimi Kapsamında Koruma ve Kullanma” adı altında 15-16 Nisan'da gerçekleştirilecek. Çalıştay sonunda Phaselis'teki yoğun kullanımdan dolayı oluşan kirlilik ve tahribat sorunlarına bilimsel ve ekolojik çözümler getirilecek.

 • Birinci Derece SİT alanına yapılan bu ticarethane projelerinin acilen durdurulup, iptal edilmesini istiyoruz. 

SÜLEYMAN GEZİCİ