Patrona da mobbing yapılıyor

 

ATSO Başkanı Davut Çetin, çarpıcı bir açıklama yaparak kurumlarda ve işyerlerinde sadece çalışanlara değil patronlara da duygusal taciz (mobbing)  uygulandığını söyledi. Çetin,  “Sayıları az da olsa bazı çalışanlar, fazla mesai ücreti, tatil ücreti, iş akdi feshi konularında kötü niyetle, mevzuatı kullanarak işverene adeta taciz uyguluyorlar,  yani patrona da mobbing yapılıyor, İş mahkemeleri bu davalarla dolu ” dedi.

ANTALYA DA TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ

Antalya’nın taş ocaklarının tehdidi atında olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Geyikbayırı'nda dünyada kaya tırmanışı yapan amatörler ve profesyonel sporcuların tanıdığı, turistlerin ziyaret ettiği bir mevkide yeni bir taş ocağı vakası var. Orada ocak ruhsatı veren bürokratları da orayı görmeye davet ediyorum. Bu kent bizim kentimiz, burada biz yaşıyoruz, biz burada ekmeğimizi turizmden, tarımdan yiyoruz. Bu nedenle turizm ve tarım zenginliğine zarar verecek ocak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

--------------------

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın(ATSO) Mart Ayı Olağan Meclisi toplantısında konuşan ATSOD Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, önemli mesajlar verdi. Ekonomi konusunda değerlendirmede bulunan Çetin, "Ekonomide 2009'a benzer bir durgunluğa gidiyoruz. Durumu hükümete ve kamuoyuna doğru bir şekilde yansıtmamız gerekiyor. Şubat ayından itibaren kur dalgalanması ve faiz tartışmaları piyasada olumsuz etki yaratmıştır. Dün açıklanan tüketici güveni endeksi sert bir düşüş göstermiştir. Mart ayında daha fazla düşüş oldu. 6 yıldan bu yana güven endeksindeki en düşük düzey ortaya çıkmıştır. Tüketici ve yatırımcı güveninde azalma hem kredi kullanımına hem de tüketime yansımaktadır. Kredilerde 2014'deki yavaşlama, özellikle kredi kartlarında devam etmektedir. Diğer tüketici kredilerinde hafif bir artış görülmektedir. Ticari kredilerde de son zamanda bir artış eğilimi ortaya çıkmıştır’’ dedi.

KARŞILIKSIZ ÇEK SORUNU YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR

Karşılıksız çek sorununun yaşandığını söyleyen ATSO Başkan Davut Çetin, "Finansman sorunu, alacak tahsilatı sorunu hepimize yansımaktadır. Karşılıksız çek sorunu önemli olmaya devam etmektedir. Türkiye'de yılda 600 milyarlık çek kesiliyor, ama çeklerin değer olarak yüzde 5'i karşılıksız çıkıyor. Denilebilir ki, yüzde 5 küçük, ama burada çok büyük şirketlerde bu pay daha düşük, KOBİ'lerde daha yüksektir. Yılda 700 bin civarında çek karşılıksız çıkıyor. Maalesef 2010'dan bu yana karşılıksız çek oranında ciddi bir düşüş yok. Çek sayısı azaldı, ama bu oran azalmadı. Türkiye Odalar Birliği Başkanlığı'nın da (TOBB) gayretleri ile çek aldığınız kişinin sicilini öğrenmeye yönelik bir sistem geliştirildi ancak tek başına bu da yeterli olmuyor" diye konuştu.

BATI VE KUZEY ÇEVRE YOLLARI İÇİN ZAMAN AZALMAKTADIR

Geçen ay yapılan EXPO Yönetim Kurulu toplantısında katıldığını toplantı da EXPO'nun yetersiz olduğuna dikkat çeken Çetin, "Bu söylediğimiz öyle basit bir konu değil. Bütün dünyada kamu ihalelerinde, yerel ihalelerde ekonomiye istihdam ve vergi katkısı yapan yerel firmalar için özel uygulama vardır. Türkiye'de yönetmelik geçen aylarda çıktı ve ulusal firmalara yüzde 15 fiyat farkı olabilmesi kabul edildi. Bu ilkenin yerel işlerde de geçerli olması gerekir. Geçen ay bu konuya bazı arkadaşlarımız değindi, biz de dile getirdik, bunu konuşmaya, savunmaya devam edeceğiz. Antalya zaten İstanbul'a ve Ankara'ya kaynak aktaran bir ildir. Herkesin, bütün kurumların ve firmaların bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor. EXPO için Altınova gibi yol çalışmalarının hızlandırılması son derece olumludur, ancak çevre yolları, Batı ve Kuzey Çevre Yolları için zaman azalmaktadır" dedi.

"TURİZM VE TARIM ZENGİNLİĞİNE ZARAR VERECEK OCAK İSTEMİYORUZ"

Taş ocakları konusunda da bazı adımların atıldığını dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, "Valiliklerin yetkisi devreye girdi. Valimiz bundan sonra gerek izin gerek denetimlerde Antalya'nın özelliklerinin gözetileceğini ve ilgili kurumlardan görüş alınacağını açıkladı. Valimizin bu konuda bir değişim başlatacağını ümit ediyorum ve bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyorum. İşte Geyikbayırı'nda dünyada kaya tırmanışı yapan amatörler ve profesyonel sporcuların tanıdığı, turistlerin ziyaret ettiği bir mevkide yeni bir taş ocağı vakası var. Orada ocak ruhsatı veren bürokratları da orayı görmeye davet ediyorum. Bu kent bizim kentimiz, burada biz yaşıyoruz, biz burada ekmeğimizi turizmden, tarımdan yiyoruz. Bu nedenle turizm ve tarım zenginliğine zarar verecek ocak istemiyoruz” diye konuştu.

ALIŞVERİŞ FESTİVALİ YAPMALIYIZ

Antalya gibi bir turizm devi ilin mutlaka uluslararası düzeyde alışveriş festivalini yapması gerektiğini dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, "İstanbul yapıyor, Ankara yapıyor. Bakanlık maddi destek veriyor. THY gibi kurumlar sponsor oluyor. Belediyeler büyük destek veriyor. Markalar ve AVM'ler destek oluyor. Ama biz yapamıyoruz. Bu ilçelerimiz için de geçerlidir. Kemer, Serik, Korkuteli, Elmalı'da da bunlar yapılabilir. Festival demek bir şarkıcı getirip, yağlı güreş yapmak değildir. İlçeye canlılık katacak, bir farklılık getirecek etkinliktir. Alaçatı gibi küçük yerlerde esnaf, restoranlar, hatta yerel halk bilinçli bir şekilde bir araya geliyor ve etkinliğe turist çekebiliyor. Dolayısıyla Bakanlık ve belediyelerle bir araya gelip bir alışveriş festivali planlamamız gerektiğine inanıyorum. Daha önce bir Güllük Festivali denedik, tam olmadı. Ama bundan vazgeçemeyiz. Deneye dene, küçükten başlatarak zamanla büyütmemiz gerekir. Ben buradan şunu söyleyeyim. Kaleiçi esnafı veya caddelerimiz kendi içinde bir araya gelir ve festival, indirim günleri gibi etkinlikler yaparsa biz de destek oluruz. Buradan bütün esnafa ve mağazalara açık çağrı yapıyorum. Herkes bir araya gelip elini taşın altına koyarsa biz de elimizi taşın altına koyarız’’ diye konuştu.

PATRONA DA MOBBİNG YAPILIYOR

Meslek komitelerinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, Türkiye'de kurumlarda ve işyerlerinde çalışana mobbing, yani duygusal taciz konusunun hep konuşulduğunu ve çalışanların patronlara mobbing yaptığını söyledi. Çetin, "Arkadaşlarımız diyor ki, bazı çalışanlar da patronlar üzerinde mobbing yapıyorlar. Sayıları az da olsa bazı çalışanlar, fazla mesai ücreti, tatil ücreti, iş akdi feshi konularında biraz kötü niyetle, mevzuatı kullanarak işverene adeta taciz uyguluyorlar. Yani patrona da mobbing yapılıyor. İş mahkemeleri bu davalarla dolu. Küçük konular yüzünden ve bazen haklı olduğu halde iş adamları bu mahkemelerde uğraşıp, zaman kaybediyor. Özellikle geçici çalışmalarda ve hizmet sektöründe bu konuda bu davalardan çok şikayet geliyor. Ne çalışanın ne de işverenin hakkı yenilmemelidir. Bu konuda hangi mevzuat maddeleri sorun yaratıyorsa bunları saptayıp inceleyelim" diye konuştu. DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim