Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Murat Karabayoğlu, “Tarım Bakanı yaptığı açıklamada, ‘Büyükbaş ve küçükbaşta sıkıntı olduğunu biliyoruz’ dedi. Fakat artık gereğinin yapılması lazım. Çiftçinin ciddi olarak desteklenmesi lazım. Çünkü hem et fiyatlarındaki hem de süt fiyatlarındaki bu yükselmenin nedeni üretimin ne yazık ki gittikçe düşmesi. Üreticiler yeterince desteklenmediği ve maliyetler kurtarmadığı için damızlık hayvanların, sağmal hayvanların kesimi hızla devam ediyor. Ne yazık ki hayvansal varlığımız bu kadar hızlı bir şekilde azaldığı içinde verim devamlı düşüyor. O yüzden de hem ette hem de sütte fiyat artışları devam edecek. Özellikle üreticiye yönelik yapılması gereken desteklemelerin bir an önce düzeltilmesi en büyük talebimiz. Çünkü üretici desteklenmedikten sonra bu kesimlerin devam edeceğini ve bu aynı tablonun baş aşağı süreceğini düşünüyoruz” dedi.
“ET VE SÜT BULAMAYACAĞIZ”
Hayvan kesimlerinin devam etmesi durumunda sonuçlarının neye yol açacağına da değinen Başkan Murat Karabayoğlu, “Hayvan kesimleri belli bir süre sonra et ve süt bulamamamıza yol açacak. Özellikle süt ve süt ürünlerindeki düşüş şu anda hızla artıyor. Bu sadece fiyatlardan değil. Cebinizde para olsa bile bulamayacaksınız bu ürünleri belli bir süre sonra. Çünkü ciddi olarak üretimde bir gerileme var. Maliyetleri kurtarmadığı için insanların sağlıklı damızlıkları, sağmal hayvanları kestirdiklerini görüyoruz. Bunun bir an önce önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.
“AİLE TİPİ İŞLETMELER KORUNMADI”
Sütün şu anda yetersiz olduğunu vurgulayan Başkan Karabayoğlu, “Nasıl bir önlem alınabilir?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Ne yazık ki aile tipi işletmeleri koruyan, evinde birkaç ineği olan kişileri koruyucu tedbirler alınmadı şimdiye kadar. Biz bunu hep söyledik. Aile tipi işletmelerin çok önemli olduğunu, 3- 4 ineği olan 5 ineği olan insanların üretime ciddi katkı sağladığını söyledik. Bunları desteklemek çok önemliydi. Şu anda neredeyse o şekilde aile tipi üretici kalmadı gibi bir şey. Hepsi bıraktılar. Diğer daha büyük ölçekli üreticilerde sözünü ettiğimiz sıkıntıları çekiyorlar. Ve gittikçe bunun sonucu olarak da üretimde azalmayı görüyoruz. Yani bir an önce desteklemelerin düzgün yapılması, yeterince yapılması, yem fiyatlarının düşürülmesi, süt desteğinin artırılması, üreticiye diğer konularda da destek verilmesi hayvancılığımızı kurtarma adına yapılması gereken ilk etapta şeyler. Bunlar yapılınca yavaş yavaş düzelmeye gidecektir. Ayrıca ıslah çalışmalarına da devam edip yine suni tohumlama ile daha verimli hayvanların üretilmesi de destek olacaktır. Ama ilk etapta tabii ki ekonomik. Yani bir an önce bu insanlar sütten para kazanmaya başlamalılar ki üretime devam etsinler. Maliyetini bile karşılayamadıkları bir sektörde durmak istemez tabii ki hiçbir işletmeci.”
“İTHALATLA GÜNÜ KURTARIRSINIZ”
Başkan Karabayoğlu, gıda krizine ithalatın çözüm olup olamayacağına dair soruya ise, “ithalatın hiçbir şeye çözüm olmayacağını daha önce de gördük. Hangi konuda olursa olsun. İthalata dayalı kalırsa bir ülke bunun sonuçları hiçbir zaman iyi olmamıştır. Hayvancılık konusunda bu kadar iyi olabilecekken, hem coğrafyamız, hem iklimimiz hem daha önceki deneyimlerimiz, hayvancılık geçmişimiz bu kadar iyiyken niye ithalata yönelim. Temel sektörlerden birisi gıda sektörü ve bunu niye dışa bağımlı olarak yaşayalım? İthalatla ancak günü kurtarırsınız. Belki fiyatları kontrol altına almaya çalışırsınız biraz ama sonuçta kendimiz üretmedikten sonra bunun bir çıkış yolu olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
“NE KADAR SABREDELİM?”
Tarım Bakanının açıklamalarına değinen Başkan Karabayoğlu, “Tarım Bakanı ‘Gerekeni yapıyoruz. Biraz beklerseniz bunların hepsinin üstesinden geleceğiz. Sabredin’ şeklinde bir açıklama yaptı. Ama ne kadar sabredelim? Nasıl bir iyileştirme olacak? Daha ne kadar bekleyebiliriz? Yani hayvanlar her gün yoğun bir şekilde kesiliyor. Verimli bir hayvanın kesilmesi, o tekrar alttan yeni neslin gelip aynı verimli hale gelebilmesi belli bir süre çalacaktır. O yüzden bu tür Bakanlığın yaptığı proje, düşündükleri çıkar yol neyse bir an önce faaliyete geçirmelerini bekliyoruz” dedi.
“GIDA KRİZİNE DOĞRU GİDİYORUZ”
“Bizim için hayvancılık çok önemli” diyen Karabayoğlu, “Tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetebilen bir ülke iken bugün her şeye dışarıdan ithal ediyoruz. Çok ciddi sıkıntılarımız var. Hayvancılığımızı bu şekilde bitirirsek çok kısa bir süre içerisinde ciddi bir şekilde gıda krizine doğru gittiğimizde söyleyebilirim özellikle et ve süt konusunda” dedi. HABER: FADİME YİĞİT