Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “YÜZÜMÜZÜ BİLİME DÖNMELİYİZ”

“YÜZÜMÜZÜ BİLİME DÖNMELİYİZ”

Türkiye, 6 Şubat sabahı 9 saat arayla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük felaketi peş peşe yaşadı. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Yaşanan bu felaketle ilgili görüşlerini ve üzüntüsünü sesi titreyerek aktaran Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük çağrıda bulundu. Başkan Yörük, “Lütfen artık yüzümüzü bilime dönelim. Artık önemsemeliyiz.” dedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“YÜZÜMÜZÜ BİLİME DÖNMELİYİZ”

İÇİMİZ KAN AĞLIYOR

Çok üzgün olduğunu vurgulayarak Türkiye’ye başsağlığı dileyen Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük “Bu yaşadığımız felakette kaybettiğimiz vatandaşlarımız tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyorum. Kalanlara sabırlar diliyorum. Gerçekten çok üzücü bir süreç geçiriyoruz. 10 ilde çok büyük tahribatlar var. Çok üzgünüm. Neden böyle olduk sorusunu daha sonraki zamanlarda daha derinlemesine tartışacağımızı biliyorum. Şu anda birçok insanımız göçük altında kurtarılmayı bekliyor. Hala devam eden bir kurtarma çabası var. Mucizeler bekliyoruz. Birçok tanıdığım insanlarda var ki o göçüklerin başından ayrılmak istemiyorlar. Cenazelerini teslim almak istiyorlar. Acılarını bu şekilde yaşamak istiyorlar. Çok zorlu bir süreçteyiz. İçimiz kan ağlıyor” dedi.

kapak_164401

TMMOB OLARAK DEPREMZEDELERİN YANINDAYIZ

TMMOB olarak koordinasyon merkezleri oluşturduklarını söyleyen Başkan Yörük “Bizler TMMOB olarak bir çatı altında toplandık. Elimizden geldiğince her bölgeye ulaşmaya çalışıyoruz. Deprem bölgelerinde koordinasyon merkezleri oluşturduk. Bu koordinasyon merkezlerinde meslektaşlarımız alan tespitleri yapıyorlar. Bölgedeki ihtiyaçları bize günlük olarak bildiriyorlar. Bizde Antalya ve diğer illerden yardım ve destekleri toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Çok sayıda ölüm haberi bekliyoruz. Ceset torbaları gerekecek. Bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Deprem bölgelerine gıda, kıyafet, ısınma ihtiyaçları ulaştırdığımız TIR’larımız var. Güvenli bir şekilde yerlerine ulaştılar. Bu anlamda içimize su serpilmiş oluyor. Gittikleri yerlerde bizzat karşıdan kamyonlarımızı karşıladılar. İhtiyaç sahiplerine ulaştırdılar. Bu konuda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

ACİL İHTİYAÇ ÇADIR VE KONTEYNER

Çadır ve konteyner eksikliğinden dolayı soğukta kalan vatandaşların olduğunu vurgulayan Başkan Funda Yörük “Bölgeden gelen bilgilere göre acil olarak çadır ihtiyacı var. Her yerden duyurularımızı yapıyoruz. TMMOB olarakta yapıyoruz. Şehir Plancıları ve Harita Mühendisleri Odası Genel Merkezi ile birlikte çadır üretimi ile ilgili üretim yapan firmalarla görüşüyoruz. Yardımlarımız devam ediyor. Umarım kısa zamanda çözülür” diye konuştu.

MİLLETÇE VİCDANLIYIZ

Başkan Yörük “Asıl işimiz bundan sonra başlıyor. Göçük kaldırmadan sonra bu bölgeleri nasıl yaşatacağız konularını derinlemesine konuşmalıyız. Ama önceliğimiz yaralarımızın bir kısmını doğru ve iyi bir şekilde sarmak olmalı. Burada çok büyük bir dayanışma olduğunu gördüm. Bizler millet olarak çok vicdanlıyız.”

ACİL AFET TİMLERİ OLUŞTURULMALI

Afete hazır olmadığımızı söyleyen Başkan Yörük “Gözlemlediğimiz konulardan biri de bizler afete hiç hazır değiliz. 1999 çok büyük bir deprem yaşamış bir millet olarak tedbirsiz bir şekilde bu felaketle karşılaştık. Yaşadığımız felaketi unutmuşuz.6 Şubat 04.17’de yaşanan büyük depremde Pazartesi akşamına kadar koordinasyon kuramadık. Bir sürü insan o soğukta bizi kurtarın diye seslendiler. Şu sokakta bu konumdayız diye mesajlar geliyor. Vinç gelecek mi? Ekip gelecek mi? diye soruyorlar. İnanılmaz bir koordinasyonsuzluk ile karşı karşıyaydık. Ama biz millet olarak hiç hazır değilmişiz. Hiç hazırlanmamışız. Bu yüzden acil timler oluşturmalıyız. Tüm TMMOB ve her oda kendine afet timi oluşturmalı. Acil durum çizelgesi çıkarılmalı. Şubeler olarak, meslek odaları olarak afet koordinasyonu oluşturmamız gerek. Eğitimler alıp afete hazır hale gelmeliyiz” dedi.

BİLİMİ ÖNEMSEMELİYİZ

‘Bilimin öngördüğü şekilde davranmalıyız’ diyen başkan Yörük “Artık yüzümüzü bileme dönmeliyiz. Artık önemsemeliyiz. Bir daire daha fazla yapma çabamızdan vazgeçelim. Biraz daha bilimin ön gördüğü şekilde davranalım. Kentlerimizi o yönde yönlendirelim. Daha fazla para kazanmak isteyen insanların ya da vatandaşın bana bir daire fazla düşsün telaşıyla yaptığı ekonomik kaygıların doğrultusunda yapılar oluşturmayalım. O yüzden bilimsel çalışmalara daha çok kulak verelim. Şöyle bir laf vardır ‘kanunun kestiği parmak kanamaz’ bilimin kestiği parmakta kanamamalı. Biz bu sistemi oturtturmadığımız sürece bu tarz şeyleri daha çok yaşayacağız. Bu yüzden diyorum ki; Artık yüzümüzü bilime dönelim.” diye konuştu.

DOĞRU TESPİT YAPILMALI

Funda Yörük tespitlerin doğru yapılması gerektiğini vurgulayarak “Bölge ile ilgili alan çalışmaları ve tespitleri doğru şekilde yapılması gerekiyor. Bize gelen bir çok mühendis bölgede yer alan arkadaşlarımız tespit tutmaya çalışılıyor. Teknik arkadaşlarımızın gördüğü ağır hasarlı yapılara hafif hasarlı yazımları var diye söyleniyor. Lütfen bu anlarda bunları yapmayalım. Bunlar çok üzücü şeyler” dedi.

İMAR AFFI ÖLDÜRÜYOR

İmar affının geleceği öldürdüğünü söyleyen Funda Yörük “İmar affı gündemimizde sık sık yer alan bir konuydu. İmar aflarının sonuçlarını görmüş olduk. Eminim birçok yapıda imar affı söz konusuydu. İmar affı öldürüyor. İmar affı günü kazandırıyor. Ama geleceği öldürüyor.

Bunların dışında deprem kanunu ile ilgili yönetmeliklerin bina yapım kaliteleri ile ilgili yeniden gözden geçirileceğini düşünüyorum. Yeni yönetmelik ve yasaların çıkacağını düşünüyorum. Bizlerde kentleri onların verdikleri veriler doğrultusunda yönlendireceğiz” diye konuştu.

DOĞA AFFEDİCİ OLMAZ

Doğayla uyum içinde olmamız gerektiğini söyleyen Funda Yörük sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğa mutlaka doğadan aldıklarımızı kat kat geri alır. Her konuşmamızda dile getiriyoruz. Doğa asla affedici olmaz. Bugün görmez ama yarın bin katıyla bizden alır. Biz şu anda bunu yaşıyoruz. Doğaya karşı gelemeyiz. Doğaya uyumlu, bilime yönelik işler yapmalıyız. Dikkate alıp geçmişten ders almalıyız.” BUSE YEŞİL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Oğuzhan Uğur’a soruşturma  

Oğuzhan Uğur’a soruşturma