Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “Yandaşa var, çocuklara yok”

“Yandaşa var, çocuklara yok”

Antalya’da lise bahçelerine anasınıfı yapma girişimi tepkilere rağmen devam ediyor. 11 Kasım’da başlayan ara tatili fırsat bilen yetkililer bu kez gözünü Muratpaşa Lisesi’ne dikti. Okulun bahçesinde spor, etkinlik ve tören için kullanılan alana anasınıfı inşaatı başladı. Sendikalar yandaş müteahhitlere arsa yaratan yetkililerin, anasınıflarına alan bulamamasına tepki gösterdi

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Yandaşa var,  çocuklara yok”

Muratpaşa’nın Meltem Mahallesi’nde bulunan Muratpaşa Anadolu Lisesi’nin bahçesine prefabrik anaokulu yapımına başlandı. Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar ve Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, anaokulu yapımının eğitimin kalitesini düşürdüğünü belirtti. Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Yandaş müteahhitlere bulunan alanlar çocuklarımıza da sağlanmalı ve uygun alanlara bağımsız anaokulları yapılmalıdır” dedi.

DSC_0780

Geçtiğimiz dönemlerde Çağlayan Anadolu Lisesi’ bahçesine de anaokulu yapılması için zemin etüt çalışmaları başlamıştı. Antalya’da büyük okulların bahçelerine anaokulu yapılmasını eleştiren eğitimciler 1400’e yakın öğrencisi bulunan okulun alanının daraldığını öğrencilerin gelişimi açısından büyük bir sorun olduğunu dile getirdi.  “Son dönemde Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokolle ve bazı belediyelerin de sürece dahil edilmesiyle ilimizde büyük liselerin bahçelerine ana okulu yapılmaya başlanmıştır” diyen Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, inşaatların yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerini rahatsız ettiğini belirterek, “Sağlıklı bir eğitim-öğretim için okulların bahçelerinde oyun alanı, tören ve etkinlik alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak son aylara baktığımız zaman artık oyun, tören ve etkinlik alanlarını hiç dikkate alınmadığı, sadece sınıf ortamları düşünülerek öğrencilerimizin teorik öğrenme süreci yaşayabileceği okul ortamları ortaya çıkmıştır. Bu sorun sadece ilk ve ortaöğretim kurumlarında değil üniversitelerde de vardır. Özel üniversitelerin artmasıyla özellikle büyük şehirlerde tek binadan oluşan üniversiteler türemiş, sadece diploma verme ve para kazanma amaçlı eğitim kurumları haline gelmişlerdir eğitim-öğretimde başarı ve kalite ikinci plana atılmıştır” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER KÖTÜ ETKİLENECEK”

DSC_0761

“Atatürk Anadolu Lisesi’nin bahçesinde adeta yangından mal kaçırır gibi alelacele, imar onayı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmeden yapılmakta olan ve kaba inşaatı bitmek üzere olan anaokulu bu lisemizin bahçesini küçültmüştür” diyerek Muratpaşa Anadolu Lisesi’nin de aynı durumda olduğunu belirten Başkan Sadık Acar, “Öğrenci sayısı fazla olduğu için ikili öğretime geçmek durumunda kalmış olan Atatürk Anadolu Lisesi kendisine anca yeten bahçesini yeni yapılmakta olan anaokulu ile paylaşmak zorunda bırakılmıştır. Zaten aralarındaki yaş farkı sebebiyle aynı bahçenin içinde lise ve anaokulu olması, özellikle anaokulu öğrencilerinin, ergenlik döneminde olan lise öğrencilerinin istenmedik söz ve davranışlarına şahit olacaklar ve bu süreçten kötü etkileneceklerdir. Benzer şekilde şehrimizin en eski ve köklü okullarından Çağlayan Anadolu Lisesi’nin bahçesine de bir anaokulu yapılmak istendiği, okul bahçesinde ölçüm çalışmalarının yapıldığı bilinmektedir. Bugün itibariyle Muratpaşa Anadolu Lisesi’nde de yangından mal kaçırırcasına anaokulu inşaatına başlamışlardır. İlimizde birçok okulun bahçesine yapılacağı söylenen bu anaokulları birçok sorunu beraberinde getirecektir. İlgili bakanlık ve belediyeler bu uygulamaya derhal son vermelidir. Anaokulu yapmak için daha uygun yerler bulunmalıdır. Yandaş müteahhitlere bulunan alanlar çocuklarımıza da sağlanmalı ve uygun alanlara bağımsız anaokulları yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİN GELİŞİMİNİ ENGELLEYECEK”

 “Daha önce de düşüncemizi MEB’e okullaşmanın bu şekilde olamayacağını belirttik. Derslik ve okul ihtiyacının var olan okulların bahçesine yeni binalar yapılmasının doğru olmadığını söylemiştik” diyerek hatırlatmalarda bulunan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Antalya’da çok yaygınlaştı. Daha önce Çağlayan Lisesi ve birçok ilkokul ve ortaokulun bahçelerine de ek binalar yapıldı. Okul ihtiyacı olduğu gerçek ama bu okul ihtiyacının var olan okulların bahçelerinin küçültülerek giderilmesini eğitim açısından sorun. Eğitim sadece sınıflara girerek kara tahtada anlatılanları dinlemek değil. Eğitim bahçeler, spor alanları, sanat alanları, kütüphane, bilgisayar laboratuvarı ile bir bütün.  Bu alanlarında daraltılmış olması öğrencilerin sosyal ve sportif gelişimini engelleyecektir” ifadelerini kullandı.

“PLANLAMA MERKEZİ İDARENİN İŞİDİR”

Başkan Nurettin Sönmez, “Muratpaşa Anadolu Lisesi gibi merkezi ve kentin en büyük okullarından birinde alanının anaokuluna ayrılmış olması büyük bir problem. Yapılacak yeni okullar için yeni alanlar oluşturulmalı. Okul yapılabilecek alanların belirlenerek o noktalara yapılması gerekir. Lise öğrencisi ve anaokulu çağındaki çocuğun aynı ortamda eğitim görmesi ayrıca bir problem. Bu durum eğitim pedagojisine aykırı. Bu durum akran baskısının da ötesinde. Anaokulunun sıfırdan yapılması lazım. Anaokulu öğrencisi ve lise öğrencisinin sportif, sosyal faaliyetleri aynı değil. Okul yapılabilecek bir alan yok. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne taleplerimizi ilettiğimiz zaman ‘Ne yapalım okul yapacak yer yok’ gibi bir yaklaşım içerisinde karşılık veriyorlar. Bu tür planlamalar merkezi idarenin işidir yerel birimlere bırakılmaması gerek. Kentleşmede eğitim öncelemelidir. Bu yaklaşıma Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çözüm üretmesi gerek” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meclis’te ter*re kınama

Meclis’te ter*re kınama