Geçtiğimiz yıl Kepez ilçesi Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parselde bulunan 8 bin metrekarelik alana yurt yapım ihalesi yapılmış ancak ihaleye katılım olmadığı için ihale düşmüştü. Edinilen son bilgiye göre fonksiyon değişikliği çalışmaları başladı. Alanın ticari alana dönüştürülerek kullanıma sunulması planlanırken duruma tepki gösteren eğitimciler, “Cebinizi değil öğrencileri düşünün” dedi.

Kepez ilçesi Kültür Mahallesi’nde Akdeniz Üniversitesi’ne çok yakın bir alanda bulunan 10703 ada 1 parselde bulunan 8 bin metrekarelik alan geçtiğimiz yıl ‘yap işlet devret’ modeli ile ihaleye çıkmıştı. İhale ilgili olarak ‘Kültür’e Yurt Adımı’ ve ‘Yurt ihalesi başka bahara’ başlıklı manşetlerimiz sonrası konu kamuoyunda gündem olmuştu. 6 Kişinin dosya aldığı ihaleye katılım olmadığı için ihale düşürülürken Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan 8 bin metrekarelik alanın fonksiyonunun değiştirilerek ticari alan olarak kullanıma sunulmasının planlandığı öğrenildi. Yurt ihalesinin iptali sonrası Kepez Belediyesi ile alanın ticari kullanıma açılması için çalışma yapıldığı kulislere sızdı.

İHALE DÜŞTÜ FIRSATÇILAR GÖZLERİNİ DİKTİ

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce Antalya’nın Kepez İlçesi, Kültür Mahallesi’nde bulunan 10703 ada 1 parsel nolu taşınmaz 30 yıllığına “Yapım veya Onarım Karşılığı Kiralanması” modeliyle ihaleye çıkarılmıştı. Yapılan yurt ihalesine katılım olmayınca ihale düşmüştü. Kültür Mahallesi’ndeki parselin öğrenci yurdu yapılması için Sadrazam Kuyucu Murad Paşa Bin Abdüsselam Vakfı ile ihale ilanını yatırımcılara açmıştı. 

ALANDAKİ İŞGAL SÜRÜYOR  

Kepez İlçesi Kültür Mahallesi’nde bulunan ve Hazine’ye ait olan taşınmaz Sadrazam Kuyucu Murad Paşa Bin Abdüsselam Vakfı aracılığı ile mevcut imar durumuna göre ‘yurt’ inşaatı yapılarak işletilmek üzere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35/a maddesine göre ‘Kapalı Teklif Usulü’ ile 30 yıl süreli olarak ihale edilecekti. Açıklanan ihale saatinde ihale komisyonu toplanmış ancak komisyona katılım olmadığı için ihale gerçekleşmemişti. Alanda 13 yıldır işgalci olan Karadenizliler Derneği’nin iki halı sahası, otopark, oto yıkama ve büfe gibi işletmeleri de halen faaliyetlerini sürdürüyor. 

Rusya Antalya'da Yanan Uçağı İçin Rapor Hazırladı Rusya Antalya'da Yanan Uçağı İçin Rapor Hazırladı

TİCARETE AÇILMASIN ÖĞRENCİ DÜŞÜNÜLSÜN”

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve belediyeye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre fonksiyon değişikliği için plan tadilat çalışması yapılıyor. Yurt ihalesine katılım olmayınca yapılacak plan değişikliği ile alanın ticari alan olması hedefleniyor. Planlamanın ardından işgalcilerin çıkarılacağı ve ihaleye gidileceği belirtilirken Kepez Belediyesi ile ortaklaşa bir plan tadilatı olduğu ve yap-işlet-devret modelinin uygulanacağı ifade ediliyor. Öğrencilerin barınma krizinin zirvede olduğu bu dönemde alanı yurt yapmak yerine ticarete açılmasına büyük tepki gösteren eğitimciler, “Öğrenciler ikinci sınıf vatandaş değil” diyerek tepki gösterdi.

“KENTİN EN ÖNEMLİ İHTİYACI YURT”

Antalya’da artan kira fiyatları sebebiyle başta öğrenciler olmak üzere, emekli, asgari ücretli ve memurların barınma krizinin ortasında kaldığı gözle görülüyor. Özellikle öğrencilerin maruz kaldığı barınma krizini bir nebze olsa da hafifletecek olan uygun ücrete konaklayabileceği bir yurt yapılması planlanan alanın ticari kullanıma açılmasına tepki gösteren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Kültür mahallesindeki vakıflar genel müdürlüğüne ait olan arsanın ticari alana dönüştürülmesi çalışmaları kentin ranta dayalı anlayışının bir sonucudur. Önceki dönemlerde yurt alanı olan ve ihaleye çıkartılan fakat teklif verilmeyen bir süreç yaşandı. Kentimizin en önemli ihtiyaçlarından birisi yurt ihtiyacıdır” diyerek konunun öğrenci odaklı düşünülmesini istedi.

“ANTALYA’YA YAPILMIŞ BİR İHANET”

Başkan Sönmez, “Kiraların çok yüksek olması, KYK yurtlarının yetersizliği yurt ihtiyacını daha da zorunlu hale getirmektedir. Durum böyle iken kentteki yurt alanlarının plan değişikliği ile ticari alana çevrilmesi rantı önceleyen bir bakış açısının sonucudur. Bu değişikliklerin yerel yönetimlerle planlanmaları kamusal yaklaşımın yok edildiğinin de göstergesidir. Bu değişiklik planlamalarda kentin ihtiyaçlarının değil, sermayenin ihtiyaçlarının önemsediğinin en belirgin örneklerinden birisidir. 

Yurt alanı olarak planlanan ve daha önce ihaleye çıkartılan Kültür mahallesindeki arsa planlandığı gibi yurt alanı olarak kalmalı ve kentin en önemli ihtiyacı doğrultusunda kullanılmalıdır. Son dönemlerde kentteki kültür alanları, yurt alanları, kamusal alanlar ticari alanlara dönüştürülüyor. Bu yaklaşım bu kente yapılacak en önemli ihanettir. Öğrenciler ticari alan değil yurt istiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Buse Yeşil