Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Uzmanlar uyardı:“Bina sistemleri denetlenmeli”

Uzmanlar uyardı:“Bina sistemleri denetlenmeli”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilenen 10 ilde çalışmalar devam ederken ülke genelinde milli yas ilan edildi. Binlerce can kaybı olduğu bilinen depremden sonra ayakta kalan hasarlı binalarda oluşabilecek yangınlara karşı uyarılarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, binaların yetkililerce incelenmesi gerektiği vurgusu yaptı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzmanlar uyardı:“Bina sistemleri denetlenmeli”

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ülke olarak çok zor bir zamandan geçtiğimizi ve acının büyük olduğunu belirtti. MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Bölgede doğal gaz dağıtım şirketinin gerekli önlemler aldığını duyduk. Deprem anı için bina girişlerinde sismik koruma vanası var. Bu vana sismik hareketleri hissettiği an bina girişlerine doğalgazı kesiyor. Bu çok önemli bir önlemdir ve mecburidir. Daire girişlerinde ise kaçak algılayan vanalar vardır bu zorunlu değildir ama bu vana varsa herhangi bir kaçak ve kopmada daire içine gaz akışını kesecektir. Yoksa da daire içlerinde en önemli önlem havalandırma. Havalandırmaların açık olması lazım. Ocak, kombi gibi gaz yakan cihazların bağlantılarında esnek bağlantı elemanları kullanılır. Bu bağlantılarda kopma olup olmadığına deprem sonrasında bakılması lazım. Gaz yakan cihaz su ısıtıcısı gibi cihazların kullanılmadan bakımdan geçmesi gerekir. Baca sistemlerinde herhangi bir hasarın olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekir. Bunlar son derece önemli önlemlidir. Tekrar gaz verildiğinde dağıtım şirketi bölgede önlemlerini alacaktır.  Büyük depremlerden sonra en önemli şey bağlantı ve baca sistemlerinde herhangi bir kaçak olup olmadığının kontrol edilmesi elzemdir. Hatta gaz yakan cihazları ilgili servisler incelemeli” diye konuştu.

“YETKİLİLER SİSTEMLERİ KONTROL ETMELİ”

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, yaşanan vahim olay sebebiyle üzüntü içerisinde bulunduğunu belirtti. Başkan Şaban Tat, süreç tamamlandıktan sonra evlerde oluşabilecek yangın vb. durumlara dikkat çekerek, “Yapılarda yangın koruma röleleri mevcut. Deprem sonrası yaşanabilecek daha farklı felaketlerin önüne geçiliyor. Uygulanan bu sistem oluşabilecek felaketlerin büyük ölçüde önüne geçiyor. Asansörler ile de entegre olan sistemde asansörün içerisinde bulunan kişiyi en yakın kata getirerek güvenli şekilde çıkışını sağlıyor. Sürecin ardından vatandaşlar binalarını yetkili bir mühendis veya tesisatçı tarafından denetlenmesini sağlamalı. Ana binanın girişindeki röleleri kontrol etmeleri gerek. Binanın asansör ve doğalgaz sistemleri sismik deprem sensörleri ile donatmalı” ifadelerini kullandı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CAN KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK

CAN KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK