Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Türkolog Yazardan Dikkat Çeken Açıklama: Cumhuriyet'in Mahsulüyüm

Türkolog Yazardan Dikkat Çeken Açıklama: Cumhuriyet'in Mahsulüyüm

Yılların araştırmacısı olarak tanınan Muharrem Yellice, son kitabını yanına alarak Akdeniz Gerçek Gazetesi’ni ziyaret etti. Akdenizgercek.com.tr internet sitesi Yazı İşleri Müdürü Cengiz Savaşeri ile Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya’yı ziyaret eden Muharrem Yellice, kitabını anlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Türkolog Yazardan Dikkat Çeken Açıklama: Cumhuriyet'in Mahsulüyüm
MUHABİR: Tayfun Akyatan

Yıllardır birçok kişinin ilgiyle takip ettiği ‘Muharrem hoca’ olarak bilinen Muharrem Yellice, eğitimciliğe başladığı yıllardan başlayarak gezdiği ülkeleri ve bölgeleri anlattı. Gittiği ülkelerin kültürlerini, tarihi geçmişlerini eğitimci gözüyle inceleyip yazdığı kitapları zaman zaman kamuoyunda tartışılmış olup gündem yarattığı bilinen Yellice İran ve Turan’ın Derinlerinde, Ziya Gökalp ve Türk Töresi, Nepal,  Hindistan, Mitolojiden Felsefeye konulu kitaplarının birçok okuyucu tarafından beğeni aldığını ifade etti. Antalya’da Gönül Dostları olarak oluşturduğu grup ile, yıllarca sohbet buluşmaları düzenleyen Yellice, her toplantıda değişik gündemlerle sohbetler yaptığını, bilgiye ağırlık verilen toplantılar ile dostlar grubunun çok güzel bir bilinç yarattığını ifade etti. 


BEN CUMHURİYETİN MAHSULÜYÜM

Köy Enstitüsü’nün devamı sayılan Aksu Öğretmen Okulu’na 1961 de girdiğini belirterek, “Ben Cumhuriyetin mahsulüyüm” diyen Yellice, Beydağları’nda bulunan Kumluca’ya bağlı 1400 rakımlı Gölcük Köyü’nden Aksu Öğretmen Okulu’nu kazandıktan sonra okula 80 km yayan gittiği günü hatırlattı. O tarihlerde öğretmen okullarının her birinden, biri edebiyat için bir diğeri ise fen bölümü olarak yetiştirilmek üzere talebeler seçildiğini ifade etti. Bu seçimlerin öğretmenler kurulu tarafından yapıldığını ifade eden Yellice’nin hazırlık lisesini İstanbul Çapa’da tamamladıktan sonra yine öğretmenler kurulu tarafından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’ne gönderildi.


“ATATÜRK’tEN KALMA TARİH ANLAYIŞIMIZ VAR”

Lise ve Eğitim Enstitüleri’nde idareci olarak görev yaptığını ifade eden Yellice yazma alışkanlığı hakkında, 5 yılda arka arkaya 5 kitap yazdığını, Ziya Gökalp’in eski yazıyla yazılmış Türk töresi adlı eserini, günümüz diline çevirdiğini söyledi. Hocaya gündem ile ilgili olarak, Türkçe’nin günümüzdeki durumu ve sık sık değişen müfredatlarla ve Türk tarihi ile ilgili görüşlerini soran Songül Başkaya’ya yanıt olarak, “Bizim Atatürk’ten miras bir tarih anlayışımız var.7 uzman tarihçi Atatürk’ün talimatlarıyla ‘Türk tarihinin ana hatları’ konusunda bir komisyon kurdu ve tarihin araştırması çerçevesi o oldu” dedi. Hindistan kitabını yazdığında, bilmediği bir konu ile karşılaştığını, Hindistan’da sömürge öncesi devletin Türk devleti olduğunu söyledi. Nepal’de yaptığı araştırmalarda, en korkusuz savaşçıların Saka Türkleri olduğunu tespit ettiğini anlatan Yellice “Maalesef günümüzde bunları bilen kalmadı, Hindistan ve Nepal kitabımı yazarken Atatürk’ün güneş dil teorisinin gerçek olduğuna kanaat getirdim” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP Ankara'da eğitim zirvesi düzenlemeye hazırlanıyor

CHP Ankara'da eğitim zirvesi düzenlemeye hazırlanıyor