Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber Kademeli Emeklilik Talebi! Emekliler 27 Ekim'de Mitinge Gidiyor

Kademeli Emeklilik Talebi! Emekliler 27 Ekim'de Mitinge Gidiyor

2023’te çıkarılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası sonrası 2.5 milyon kişi emeklilik hakkını alırken, 1999 sonrası işbaşı yapan ve prim günlerini tamamlayan ama emeklilik haklarını alamayan milyonlarca yurttaş iyi bir haber bekliyor. Kademeli emeklilik isteyen EMADDER Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Uğurlu, Antalya’dan da geniş bir katılım olacak olan 27 Ekim 2024 Pazar günü İstanbul Kartal’da yapılacak mitinge davet çağrısı yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kademeli Emeklilik Talebi! Emekliler 27 Ekim'de Mitinge Gidiyor
MUHABİR: Arda Kır

Türkiye’de ekonomik piramidin en altında yer alan emekliler yaşam mücadelesi verirken, AKP iktidarının emeklileri açlığa mahkum ettiğini belirtti. Antalya gibi büyükşehirlerde büyük bir darboğaza sürüklenen emekliler ve emeklilik haklarını kazanmış yurttaşlar mücadelelerini sürdürüyor. 2023 yılında çıkarılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası sonrası bazı yaşa takılanlar emekli olabilmişken 8 Eylül 1999 sonrası girişliler ise emekli olamamıştı. Emeklilikte kademe getirilmesini ve prim günler dolmuş yurttaşın emekli olması için yasal düzenlemelerin yapılması istendi. Emeklilik-çalışan dengesinin bozulmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) birçok sorun çıkarken kademeli emeklilik isteyen yurttaşlar da haklarını istiyor. 


“BU EMEKLİLİK SİSTEMİ KABUL EDİLEMEZ”

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Uğurlu, “8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanlarız. Söz konusu tarih öncesinde ya sigortasız çalıştık ya staj yaptık ya vatani görevimizi yaptık ya da bu ülkeye hizmet etmek için tahsil hayatına devam ettik. Bu nedenlerle sigorta girişimiz 8 Eylül 1999 sonrasında yapıldı. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren SGK’da yaş şartsız emeklilik sistemi 2002 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiştir. Kademeli emeklilik sistemi ile SGK’da dengenin sağlanması ve ekonomimize yük getirmeyecek bu sistemin, toplum üzerinde bozulan iş barışını geri sağlayacak ve vatandaşın devletine olan güveni tazelenecektir. 1 tarafa 5975 prim günü ve 43 yaşında emeklilik verilirken, diğer tarafa ortalama 7000 prim olmasına rağmen ‘60 yaşını bekle’ demek adil değildir. Az çalışanın ödüllendirildiği, çok çalışanın cezalandırıldığı emeklilik sistemi kabul edilemez” dedi.


“EMEKLİLİKTE KADEME İSTİYORUZ”

Geçmişte 3 çalışanın primleriyle 1 emeklinin maaşının ödendiği ve bir dengenin sağlandığı sistemde artık 1 emekliye 1,55 çalışan düşüyor. Denge bozulmasıyla ilgili de konuşan Aykut Uğurlu, “3-4  yıl önce 3 çalışanın sigortası 1 emeklinin maaşını rahatlıkla ödeyebiliyordu. Şimdi bu sayı düştü. Dolayısıyla maaş artışları düştüğü ve emekli sayısı arttığı için bu çarpan katsayısı oranı düştü. Dolayısıyla 3 kişinin karşılamış olduğu primi şimdi 1 kişi karşılıyor.  3 Mart 2023’te çıkan yasayla birlikte 8 Eylül 1999 öncesi çalışanlara emeklilik verildi. 43 yaşında emekli olan arkadaşlarımız var ama 50 yaşındaki kişiler 60 yaşını beklemek zorunda kalıyor. Biz uçurumun adaletli olmadığını düşünüyoruz. Kademeli emeklilik beklentisi içerisindeyiz. 2008’de çıkan kanunla bir yaş kademesi var. 1999-2008 arasında herhangi bir kademe yok. Biz bu mağduriyetin giderilmesi için kademeli emekliliği savunuyoruz. 27 Ekim’de İstanbul Kartal’da büyük bir miting düzenlenecek. Türkiye’nin her ilinden katılım olacak” dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
31. Uluslararası Muğla Kültür ve Sanat Şenliği başlıyor

31. Uluslararası Muğla Kültür ve Sanat Şenliği başlıyor