Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Özel Haber İklim krizinin kente yansımaları 1

İklim krizinin kente yansımaları 1

Kriz artık kapıya dayandı. 1995 yılında özelleşen Antalya su işletmesi işini alan ANTSU adlı Fransız firması 22 Mart 1996’da Antalya’da ilk kez “Dünya Su Günü” etkinliği gerçekleştirmişti. O yıl ki tema “Kirli Şehirlere Su” başlığı altındaydı. (Şimdi buna motto diyorlar.)

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İklim krizinin kente yansımaları 1
KAYNAK: Nizamettin ÖZMEN

Konuşmacı İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, Türkiye’nin ilk çevre mühendislerinden Kriton Curi; “Bugün size abartılı gelebilir ama, 30 yıl sonra arabanızı foşur foşur yıkayamayacaksınız. Balkonunu yıkamak yerine paspaslayacaksınız. Halıları bol sabunla yıkayamayacaksınız” demişti.

Bizde o zamanlar, “Elin Fransızı Antalya’da suyu pahalı satıyor, içmeye korkuyoruz” diye geyik yapmıştık. Bir de 1990- 1993 yılları arasında Yeni İleri Gazetesi’nde Gece Sorumlusu olarak çalışırken Anadolu Ajansı’nın telex cihazını takip ederdim. O yıllardan kalma bir haberi unutamam. “30-50 yıl arası bir süreçte, bugünkü Basra iklimi Akdeniz’e, Akdeniz iklimi Orta Anadolu’ya, Orta Anadolu iklimi Karadeniz’e kayacak. Bununla birlikte, bugünkü Kızıldeniz’deki canlı potansiyeli Akdeniz’e taşınacak.

Tutmadı (5)-1

Yıllar önce İklim değişikliği nedeniyle kent mobilyası olarak düşünülen süs havuzlarının “bitki havuzu”na dönüşmeye başladığını biliyordum, zaten bekliyordum da.

Andızlı mezarlık- Markantalya arasındaki bölge ve 100. Yıl  Caddesi’nde yapılan kaktüslü refüj çalışmasını kaygı ile izlerim hep.

Bir Ankara- Antalya yolculuğunda, Polatlı ilçesinin içinden geçen karayolunda uygulanan refüj çalışması beni taaa 90’lara götürdü. Evet, artık refüjler yeşil çim değil, boyalı çakıl taşları ile donatılıyordu.

Photo 2024 05 29 07 06 33

Antalya artık büyüdü, her noktadan haberimiz yok. Benim gibi aracı olmayanların güzergahını Ulaşım AŞ. belirliyor. Beşkonaklılar Mahallesi’ne taşındığımızda, bölgede yeni açılan devasa yolların refüj ve kavşaklarına çim ve ağaç yerine bordör taşı döşendiğini gördük. (Yaptığımız görüşmede, bordör taşının geçmiş yönetimler döneminde denenip, vazgeçildiğini öğrendik. Onun yerine tahta parçaları ve taş kullanılıyor. Bir de dayanıklı çim.) Ardından Büyükşehir Altınova Caddesi’nde susuzluğa dayanıklı bitliler ve boyanmış ağaç kıymıkları ile düzenleme yaptı. Bu arada haberlere “İklim değişikliği”nin artık “kriz” olduğu, dünya genelindeki siyasi göçlerin yakında iklime dayanıklı ekonomik göçe dönüşeceği dillendirilir oldu.

Tutmadı (1)-1

Son olarak yerel seçim öncesi Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan ve içinde çevre ve iklim projelerini anlatan kitap Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy tarafından bana ulaştırılınca düğmeye bastım. Büyükşehir Belediyesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Çevre Yatırım Danışmanı Cem Arüv’den İklim Krizi ve susuzluğun kent mimarisine etkilerini konuşmak üzere yola çıktım. İlk durak Büyükşehir Belediyesi.

Tutmadı (4)-1

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'da Gazze için dualar edildi

Muğla'da Gazze için dualar edildi