2023 yılında çıkarılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası sonrası bazı yaşa takılanlar emekli olabilmişken 8 Eylül 1999 sonrası girişliler ise emekli olamamıştı. Emeklilikte kademe getirilmesini ve prim günler dolmuş yurttaşın emekli olması için yasal düzenlemelerin yapılmasını isteyen EMADDER mağduriyetlerini Akdeniz Gerçek’e anlattı. EMADDER Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Uğurlu, “Yaşadığımız mağduriyetleri anlatan yazımızı tüm kurum ve siyasi partiler ile paylaştık. Çıkan yasadan sonra 81 ilde faaliyet gösteriyoruz. Birçok siyasi parti konuyla ilgili kanun teklifi verdi. Birçok milletvekilinden de destek alıyoruz. Bir güne on yıllık cezadan bahsediyoruz. 8 Eylül EYT yasası ile beraber çıkan yasa ile birlikte 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan kişiler yaş içerisinde emekliye ayrılırken, kadınlarda 38 yaş erkeklerde ise 43 yaşında emekli olanlar oldu. Biz şu an hem primce hem de yaşça büyüğüz. 45-50 yaş ortalamamız var ama 60 yaşını beklemek zorundayız. Biz burada kademelendirme istiyoruz. 8 Eylül 1999 ve 2008 arasında sigorta girişlilerini kapsayan bir yaş kademesi talep ediyoruz. Primlerimiz zaten fazlasıyla var. 43 yaşında olan biri 5 bin 900 günle emekli olmuş benim 7 bin gün primim var ama 60 yaşını beklemek zorundayım. Burada adaletsizlik var” dedi.

Bugün Akdeniz'de Hava Nasıl? 3 Kasım Hava Durumu Tahminleri Bugün Akdeniz'de Hava Nasıl? 3 Kasım Hava Durumu Tahminleri

Emeklilikte adalet için Ekim’de miting var!

“HAKSIZLIK GİDERİLSİN”

Aykut Uğurlu, “8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanlarız. Söz konusu tarih öncesinde ya sigortasız çalıştık ya staj yaptık ya vatani görevimizi yaptık ya da bu ülkeye hizmet etmek için tahsil hayatına devam ettik. Bu nedenlerle sigorta girişimiz 8 Eylül 1999 sonrasında yapıldı. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren SGK’da yaş şartsız emeklilik sistemi 2002 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiştir. O günden bugüne kadar olan süreç içerinde EYT mücadelesi süregelmiş ve Sayın Cumhurbaşkanımız 2 sene evvel ‘seçim kaybetsem bile asla onaylamam’ dediği ve kamuoyunun EYT yasası olarak bilinen kanun, 2023 genel seçim öncesi çıkarılmıştır. Çıkan yasa ile beraber kadınlarda 38, erkeklerde 43 yaşında emeklilik hakkı doğurmuştur. Ve durum ne yazık ki akranlar arası 17-20 yıllık uçuruma sebep olmuştur. Söz konusu 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olanlar yaş şartsız, 1 gün sonra ise girenler için kadınlar 58, erkekler 60 yaş emekliliğine tabidir.  Bizler EYT yasasına dahil olmak değil, 8 Eylül 1999 ve 2008 arasında girişi olanlar için adil, makul ve ölçülü bir kademeli emeklilik sistemi talep etmekteyiz” dedi. 

Emeklilikte adalet için Ekim’de miting var!

“YURTTAŞIN DEVLETE GÜVENİ TAZELENECEK” 

EMADDER Yönetim Kurulu Üyesi Uğurlu, “Kademeli emeklilik sistemi ile SGK’da akterüyal dengenin sağlanması ve ekonomimize yük getirmeyecek bu sistemin, toplum üzerinde bozulan iş barışını geri sağlayacak ve vatandaşın devletine olan güveni tazelenecektir. 1 tarafa 5975 prim günü ve 43 yaşında emeklilik verilirken, diğer tarafa ortalama 7000 prim olmasına rağmen 60 yaşını bekle demek adil değildir. Az çalışanın ödüllendirildiği, çok çalışanın cezalandırıldığı emeklilik sistemi kabul edilemez. Başta ana muhalefet olmak üzere tün muhalefet partilerden destek görüyoruz. Konu ile ilgili CHP, Saadet partisi, Demokrat parti, Yeniden Refah partisi kanun teklifi vermiş, birçok vekilimiz meclis kürsüsünden mağduriyetimizi dile getirmiştir. İstanbul’da 2, Ankara 1 olmak üzere toplam 3 tane mitingimiz olmuştur ve oldukça ses getirmiştir. Ekim ayında tekrar İstanbul’da büyük bir miting düzenleyeceğiz” dedi.

Emeklilikte adalet için Ekim’de miting var!

Muhabir: Arda Kır