Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Konya'da kuş gribi tespit edildiğini ve bölgenin karantinaya alındığını duyurmuştu. Yeniden gündeme gelen kuş gribi hakkında uzmanlardan uyarı ve bilgilendirme geldi.

Kuş gribi vakasıyla ilgili panik oluşturacak bir durum olmadığını belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, gönül rahatlığıyla tavuk eti ve yumurta tüketebileceğini açıkladı. Çiftlik sahiplerini uyaran Mustafa Tayar, kuş gribinin tavuklardaki belirtilerinin bacaklarda mor renk değişikliği, sakal ve ibiklerde mor renk değişikliği olacağını söyledi.

Uzmandan Kuş Gribi Uyarısı Mor Renk Varsa Dikkat! 2

Kuş gribinin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve hem evcil hem de yabani kuşları etkileyen viral bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tayar, şunları söyledi:

"Kuş gribi (avian influenza) Tip A virüslerinin neden olduğu enfeksiyon sonucu oluşmaktadır. Kuş gribi virüsleri yabani kuşlardan evcil kümes hayvanlarına doğrudan veya dolaylı olarak (örneğin kontamine materyaller yoluyla) bulaşabilir. Virüs, kuştan kuşa doğrudan havadan bulaşma yoluyla veya dolaylı olarak, materyalin, tüylerin veya yemin fekal kontaminasyonu yoluyla yayılır. Kuş gribi virüsleri normalde insanları enfekte etmez ancak, sporadik insan enfeksiyonları da meydana gelmiştir."

Konya’nın Meram İlçesinde Kuş Gribi Belirlendi! Bölge Karantinada Konya’nın Meram İlçesinde Kuş Gribi Belirlendi! Bölge Karantinada

"Tavuklarınızı Dikkatlice inceleyin"

Mustafa Tayar kuş gribinin belirtilerini sıraladı:

"Kuş gribinin tavuklardaki belirtileri; baş ve boyun bölgesinde şişlik, sürekli bir uyku, yorgunluk ve enerji düşüklüğü, klinik belirti olmaksızın ani ölüm, bacaklarda mor renk değişikliği, sakal ve ibiklerde mor renk değişikliği, öksürük, burun akıntısı, sulu veya yeşil ishaldir. "

Kuş Gribi Olan Tavuk Yumurtlar Mı?

Prof. Dr. Tayar, hasta olan tavuğun kesinlikle yumurtlamayacağını söyledi ve ekledi:

"Tavuk can derdine düşmüş nasıl yumurtlasın. İsteseniz de enfekte bir yumurta bulmanız mümkün değil. Herkes gönül rahatlığıyla tavuk eti ve yumurta tüketebilir. Zaden 60 derece sıcaklıkta 30 dakikada virüs ölüyor. Karantina uygulandığı andan itibaren zaten piyasada enfekte tavuk eti ve yumurta bulmak imkansız."

Aşırı Tuz Kullanımına Dikkat! Önce Yemeğin Tadına Bakın Aşırı Tuz Kullanımına Dikkat! Önce Yemeğin Tadına Bakın

Kuş Gribinin İnsanlardaki Belirtileri Nelerdir?

İnsanlara bu hastalığın bulaşmasının sadece enfekte hayvanlarla yoğun doğrudan temas olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Virüs enfekte hayvanlarla yoğun temas halinde göz, burun veya ağız yoluyla insan vücuduna girer. Şiddetli solunum yolu hastalığı, nefes darlığı, zatürre, akut solunum sıkıntısı, kusma, ateş, öksürük, ishal, mide bulantısı, göz rahatsızlıkları, değişen zihinsel durum gibi sorunlara yol açabilir." şeklinde konuştu.
 

Kaynak: İHA