Kimya mühendisi ve çevreci yazar Murat Yıldırım, “Antalya’da 200’ün üzerinde fırın var. Bu fırınlarda günlük olarak 150 ile 200 ekmek çöpe atılıyor. Türkiye bazında konuya bakıldığı zaman aşağı yukarı 80 milyon ekmek günlük olarak çöpe atılıyor. Bu da Türkiye nüfusunun bir öğün ekmeği sayılır. Buğdayı dünyanın değişik coğrafyalarından temin etmek için milyarlarca dolar harcarken ve Türkiye büyük bir açlık sıkıntısı içerisine düşerken bu noktada ekmeklerimiz çöpe gidiyor. Bu da ciddi bir eğitimsizliğin, bilgisizliğin, iletişimsizliğin sonucudur. Dolayısıyla getirmiş olduğumuz dünkü ekmekler bakkallardan fırınlara geri dönüyor ve çöpe atılmak üzere bekliyor. Bu çok içler acısı bir şey” dedi.
“BİR KOMİSYON KURULMALI”
“Ekmeğimizi kurtaralım” diyen Yıldırım, “Sayın Valimiz ekmek fiyatları üzerinde toplantılar yapıyor. O bakımdan Valimizin başkanlığında bir komisyon kurularak Antalya bilim insanlarının, üniversitenin ve odaların içinde bulunacağı bir komisyonla ekmeğin yeniden ele alınıp çöpe atılmadan ara ürün olarak değerlendirilmesi için yeni bir proje hazırlanması gerekiyor. Buğday ithal eden bir ülke olarak yaklaşık 80 milyon ekmeğin çöpe atılması yaralayıcı bir hadisedir. Bu yönüyle ekmeğimizin öncelik olarak gündeme alınmak suretiyle bir program sürdürülmesi gerekiyor. Bunu direkt Tarım Bakanlığı’na devletin ilgili Ekonomi Bakanlığı’na ilgili devlet sektörlerine, valilerimize deklare edilerek ekmeğimizin artık çöpe atılması engellenmesi gerekiyor. Temel gıdamız ekmek çöpe atılıyor ve bugün ekmek 5 lira. Ekmeğimize sahip çıkmamız gerek. Bunun incelenmesi ve sahip çıkılması için de Sayın Vali’nin başkanlığında bir komisyonun toplanmasına ve değerlendirilmesine ihtiyaç var” dedi.
“EKMEĞE SAHİP ÇIKILMALI”
Yıldırım, “Bakkallar, fırınlardan 50 tane ekmek alıyor satacağım diye. Satamıyor. Fırıncıyla bakkallar anlaşma yapıyor satamadığı ekmeği fırına geri vermek için. Satılamayan ekmekler fırına veriliyor çünkü anlaşma böyle. Fakat ekmek bayatlıyor. Yani tazeliğini kaybediyor ama yenecek durumda. Ekmekler atılmıyor. Fırıncı ya çöpe atmak için ya da hayvanlara vermek için kenarda ya da uygun bir depoda kasalarda bekletiyor. Gelen olursa alıp götürüyor. Gelen olmazsa çöpe atılıyor ekmekler. Ayrıca apartmanlarda, meskenlerde de ciddi bir beslenme eğitimi yapılmalı. Poşetlerde, sokak başlarında, apartman zeminlerinde, çöpün üzerinde, yenilmeyen ekmekler poşetlerde bekletiliyor ve çöpe atılıyor. Bu çok vahim bir ekonomik faciadır. Ekmeğin sahibinin belli olması lazım. Ekmeğe sahip çıkılmalı. Sayın Vali bu işe sahip çıkmalı. Komisyonu toplamalı. Bir de bunun cezai yaptırımları olması lazım. Bu konuda bir komisyonu bu işin değerlendirmesini yapmalı. Ben de şahsen bir sivil toplum hareketi içinde bir başkan olarak yardımcı olurum” diye konuştu. HABER: FADİME YİĞİT