Yıllardır hakkını alabilmek için mücadele ettiğini vurgulayan Hüseyin Taş, kentsel dönüşümden yararlanamadığını ve Kepez Gülveren Mahallesi’nde (eski adı Kültür Mahallesi) bulunan ikisi tapulu üç evinin de yerle bir olduğunu söyleyerek yıkılan gecekondularının yerine daire ya da oranın değerinde bir arsa verilmesini isteyip mağduriyetinin giderilmesini talep etti. Gülveren’deki itfaiye araç alanı olarak belirlenen yerde anlaşmalı olarak yıkılan gecekondularının yerine söz verilen daireleri alamadığını ve kendisine para karşılığı arsa yeri verilmek istendiğini ancak kabul etmediğini söyleyen Taş, “Benim yerimi elimden aldılar. Bana para ile yer satmak istediler. Ben zaten karnımı doyuramıyorum. Bu yeri nasıl satın alayım neyle alayım” diyerek mahkemeye başvurduklarını söyledi.

dönüşüm mağduru (3)

“YERİMİZ YURDUMUZ YOK”

Maliye Hazinesi ve Kepez Belediyesi’ne açtığı davanın şu an istinafta olduğunu söyleyen Taş, “Gülveren Mahallesi’nde bana ait tapu tahsis, yapı kayıt belgesi, vergisi benim üzerime olan gecekondularım var. İki tapulu üç tane yerim var. Şimdi Gülveren’deki gecekondularımın yerinde İtfaiye araçları duruyor. Burada yaşayan 13 kişinin 6’sına daire verdiler, 7 kişiyi de devre dışı bıraktılar. 7 kişiden 1’i de benim. Benim evlerin bulunduğu alan şimdi boş kaldı. Diğer gecekonduların yerine binalar yapıldı. Bizim yer boş kalacaktı. Bizi de yukarıya alacaklardı. Yerin yarısını aldılar yarısı da itfaiyeye kaldı biz de açıkta kaldık. Yani bizim yerimiz yurdumuz hiçbir şeyimiz yok. Anlaşmamızda bize 4 tane daire verilecekti. Parsel başı iki tane daire verileceği söylendi ama bana hiçbir şey vermediler. Ben de bunun üzerine dava açtım. Davanın sonucunda itirazlar geldi bizde istinafa gittik. Sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.

dönüşüm mağduru (1)

“YER YURT VERMEDİLER”

Antalya’ya 1980 yılında geldiğini belirten Taş, babasından kalan, Antalya İli Gülveren Mahallesi (eski Kültür Mahallesi) 28162 ada 226 parsel sayılı taşınmaz üzerine gecekondu yaptığını, elektrik aboneliğini açtığını, aralıksız ve fasılasız kullandığını, binaya ilişkin emlak ve çevre ve temizlik vergilerini ödediğini, yapı kayıt belgesi aldığını, kendisine ait taşınmaz üzerindeki gecekondunun yıkıldığını söyleyerek, “Menderes zamanında Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü bize söz verdi. 160-170 kişiden 7 kişiyi devre dışı bıraktılar. Böyle olunca da bizi attılar dışarıya. Hiç bize yer yurt vermediler. Bize paramızla yer gösterdiler. O kadar param olduktan sonra niye geleceğim. Senden ben niye boyun bükeceğim” ifadesini kullanarak, “Benim yerimi alıp da başka yere neden satıyorlar? diye sordu.

“ARSAM İŞGAL ALTINDA”

2019 yılında gecekonduları yıkıldıktan sonra hiçbir ödeme almadıklarını söyleyen Taş, “Şu an benim arsam işgal altında. Hiçbir ödeme yapılmadı. Evimizi barkımızı yıktılar. Benim isteğim bize söz verildiği gibi 4 dairemi versinler ya da oranın değerinde bana arsa versinler. Sizin halka söz verdiğiniz taahhütler nerede kaldı. Halkın derdiğini anlıyoruz diyorsunuz aslında halkın kanını emiyorsunuz. Adamların bütün evlerini yıktılar. Bir tek ben değilim bütün Antalya mağdur. Benim şu an evim yok. Şimdi nerede olduğum hiç belli değil şu anda evin barkım hiçbir şeyim yok. Çok şükür bir maaşım var. SSK'dan emekliyim. Varlıktan yokluğa düştüm. İşverendim amele oldum. Gecekondularımın olduğu alanda itfaiyenin araçları duruyor. Belediye hiçbir açıklama yapmıyor. Şu anda tek başıma burada mücadele ediyorum” diye konuştu.

“VERGİ ÖDÜYORUM”

Kepez Belediyesinin yıkılan gecekondularının yeri için vergi aldığını iddia eden Taş, “Kepez’e bağlı Gülveren Mahallesi'ndeki tapulu gecekondumun yerinde şu an itfaiye otoparkı var arsam boş bekliyor. Bu konuda çok mağdurum. Bu konunun bir an önce çözülmesini bekliyorum. Dava açtım bir üst mahkemeye gittim. Benim yerimi elimden aldılar. Bana para ile yer satmak istediler. Ben zaten karnımı doyuramıyorum. Ben bu yeri nasıl satın alayım neyle alayım” diyerek isyan etti.

“BAŞKA BİR YER TAHSİS EDİLDİ”

Bilirkişi raporuna göre; “Dosya kapsamına ve Kepez Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nden gelen yazı cevabına göre; davaya konu taşınmazın imar planında Belediye Hizmet Alanı (Su Otobüs İşletmesi Alanı) olarak ayrıldığı tespit edilmiş olup; imar planında kamu hizmet alanı olarak da ayrılan bu yer için tapu tahsis belgesine göre tapu verme koşulları oluşmamıştır. Davacıya başka bir yer tahsis edilmiş ve bu yer 4706 sayılı Yasa gereğince satışa çıkartılmış ancak davacı, kendisini tahsis edilen bu yer için teklif edilen satış bedelini de ödemediğinden taşınmazın mülkiyeti Maliye Hazinesine iade edilmiştir. Dolayısıyla davacı tarafından ödenmiş olan bir bedel de bulunmamaktadır” açıklamasına yer verildi.

“MÜVEKKİLİN CİDDİ MAĞDURİYETİ VAR”

Hüseyin Taş’ın avukatı tarafından dava süreci ile ilgili yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: “Dosya şu anda istinafta. Yapı kayıt belgesi dahi bulunan ve 40 yılı aşkın ikamet edilen bir yer. Maliye hazinesi tarafından yıkılıyor. Arsaya el konuluyor. Buna ilişkinde hiçbir tazminat ödenmiyor. Emsal yerde gösterilmiyor. Dolayısıyla müvekkilin ciddi bir mağduriyeti var. Şu zamana kadar bir tane dava açılmış ve yerel mahkemedeki dava kaybedilmiş. Ancak dava şu an istinafta. İstinaf dönüşüne göre de Anayasaya Mahkemesi’ne de başvuracağız. İnsan haklarına kadar gidilecek.”

“RİSKLİ ALANIN DIŞINDA KALDI”

Kepez Belediyesi ise iddialara şöyle yanıt verdi: “Hüseyin Taş’a ait gecekondu 1/1000 ölçekli imar planlarında 28162 ada 8 parsel sayılı taşınmaz sınırları içinde, imar planında Belediye Hizmet Alanı’nda (Su Otobüs İşletmesi Alanı) kalmaktadır. 28162 ada 8 parsel sayılı taşınmazın mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olup, tasarrufu Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Hüseyin Taş’ın yapısı, Bakanlar Kurulu Kararı ile Riskli Alan” olarak ilan edilen bölge dışında kalmaktadır.”

“TAPULARININ TESCİLLERİNİ YAPTIRMADILAR”

“Bu taşınmaz içerisinde kalan gecekondularının tapulandırma işlemlerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gerekirken, belediyesince ilgililere olumsuz cevap verilmesi üzerine hak sahipliği niteliği taşıyan ilgililerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacı ile Belediye Başkanlığımızca;  Mevlüt oğlu Hüseyin Göksu Mahallesi 27320 ada 4 parsel sayılı taşınmazın 268/1325 m² hissesinin tahsisi yapılmıştır. İlgili tarafından satış işleminden doğan bedelin ödemesi gerçekleşmemiştir. Bu taşınmaz üzerinde kalan ve hak sahipliği niteliği taşıyan diğer gecekondu sahiplerine de aynı şekilde işlemler yapılmış ancak hiçbiri bedellerini ödeyip tapularının tescillerini yaptırmamışlardır.”

“MALİYE HAZİNESİ’NE AİT”

Antalya Büyükşehir Belediyesi Emlak birimi ise konuya ilişkin “O arsa Maliye Hazinesi’ne ait bir konu. Hüseyin Taş, bize 10 Mayıs 2022 tarihinde bir dilekçe yazdı. Ona da cevaben bu konunun Maliye Hazinesi’ne ait olduğunu ve orayla görüşmesi gerektiği yönünde dönüş yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait değil, belediyenin dahili dışında” denildi. HABER: FADİME YİĞİT