Arda KIR

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, “Ülkemizdeki ekonomik kriz derinleşerek devam ediyor. İşçilerin ve emekçilerin geçim sorunları ise buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüyor.  ‘Dövizi kontrol altına aldık’, ‘Enflasyon düşüyor’ söylemlerinin boş bir laftan ibaret olduğunu hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. İktidar, ekonomi yönetiminde ‘rasyonel politikalara’ dönmek adına yine finans ve sermaye çevrelerini önceleyen bir politikayı hayata geçirmeye koyuluyor. İşçi sınıfı ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımdaki adaletinin sağlanması, vergide adaletin gerçekleşmesi, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİ EKONOMİK KISKAÇTA”

Vedat Küçük, “Konfederasyonumuz DİSK, siyasal iktidarın ve işverenlerinin işçilere reva gördükleri düşük ücret dayatmasını kırmaya kararlıdır. Örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemize devam edeceğimizi ve bu mücadeleyi hep birlikte yükselteceğimizi herkese ilan ediyoruz. İşveren yönetimleri her şeyden önce kendi çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan milyonlarca işçinin sesine kulak verin. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte olan tüm işyerlerinde ise işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın. 696 sayılı KHK ile belediye işçilerine yapılan ayrımcılık derhal kaldırılmalıdır. Belediye şirket işçileri de kadroya geçirilmeli, yıllardır mahrum bırakılan 52 günlük ilave tediye hakkı bir an evvel verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“EŞİTLİK TALEBİMİZ SÜRÜYOR”

Küçük, “Belediyelerin önemli bir bölümünde var olan ekonomik zorlukları ortadan kaldırmak için belediye gelirlerinin arttırılması, İller Bankası paylarında kesinti yapılmaması, merkezi bütçeden belediyelere işçi ücretlerine ilişkin pay aktarılması, personel giderlerine ilişkin getirilen bütçe sınırlamalarının kaldırılması gibi bir dizi düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmelidir. Ayrıca kıdem tazminat tavanı uygulaması, işçilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Son memur maaş uygulamasından doğacak, düşük kıdem tazminatı tavanına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz. Talebimiz eşitlik ve insanca yaşayacak bir ücrettir. Bu talep sadece üyelerimizin değil tüm işçi sınıfının talebidir. Tüm işçileri taleplerimiz etrafında mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“İNATLA DEMOKRASİ”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “DİSK’in tüm kararları işçi arkadaşlarımızla birlikte alınıyor. Türkiye işçi sınıfının mücadelesini ileriye taşımamız için tüm yoldaşlarımız var gücüyle çalışıyor. İşçi sınıfı için öylesine tarihsel bir andayız ki, tam bir karar döneminin içindeyiz. Sermaye politikası 40 yıl önce başladı. Mevcut sistemin artık bütün dünyada da insanlara, emekçilere hiçbir şey vadedemediği bir andayız. Bütün emekçiler artık yeni bir düzen diyor. Artık Türkiye’de kurulan düzenin bütün çarkları yoksuldan alıp zengine veren; zengini daha zengin yapma üzerine kurulu. Artık Türkiye’de yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Emeğin Türkiye’sini istiyoruz. Baskıcı bir rejim Türkiye’de kurulmasına ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarının ortadan kaldırılmasına ilişkin bir dönemde inatla demokrasi diyoruz” dedi.

“KRİZİ İŞÇİ SINIFI MI YARATTI?”

Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Mayıs seçimi sonrası ekonomik kriz gittikçe büyürken, iktidar emekçiyi bir nebze rahatlatmayı bırakın tam tersine vites büyüterek gidiyorlar. Akaryakıtın fiyatının artması her şeyin fiyatının artması demektir. Krizi sanki biz yaratmışız gibi üzerimizdeki vergi yükü daha da arttırıldı. Biz bu krizin sebebi değiliz. Krizi 20 yıldan daha fazladır ülkeyi yöneten iktidarın tercihleri ekonomik krizi yarattı. Bu ağır tablo karşısında işçi sınıfının çözümlerine eğilmelidirler. Orta Vadeli Program ile vites büyütmeyi amaçlıyorlar. OVP yayınlandığında, işçi sınıfının önerilerine kulak vermek yerine tam tersine var olan tabloyu ağırlaştıracak bir süreçle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Daha önce yüzde 22 dedikleri yıl sonu enflasyon tahminini OVP ile yüzde 65’e güncellendi. Sadece enflasyon tahminine bakıldığında asgari ücretlinin ve emeklinin ilerleyen günlerde zorluk yaşayacağını net şekilde görüyoruz” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI ENGELLENEMEZ”

Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının en önemli kazanımlarından olan kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik gelişimin işaretlerini OVP’de görüyoruz. İkinci basamak emeklilik sistemi ile pembe bir tablo ile anlatılıyor ama bu sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesi demek. İşçi sınıfının son kalesi olan kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir girişimin işaretlerini OVP’de görüyoruz. Antalya’dan net bir biçimde söylüyoruz. Kıdem tazminatını herhangi bir biçimde fona devrederek, ortadan kaldırmaya dönük bir girişimin dimdik karşısında duracağız. Koşullar ne olursa olsun, kıdem tazminatına sahip çıkacağız. SGK’dan aldığımız bilgiye göre 2015-2021 yılları arasında işten çıkış bildirgeleri ile ilgili işten çıkarılan işçilerin yüzde 80’i kıdem tazminatı alamadan işten çıkarıldı. Bu işçilerin yarısı da istifa etmiş görünüyor. 2021 yılında 16 milyon sigortalı işçi var 17 milyon işten çıkış var. İşverenler işçileri yıllarca çalıştıkları işlerinden girdi çıktı yaparak kıdem sıfırlıyorlar. Bu hakkı gasp ediyorlar. İktidar işçilerin haklarını güvence altına almalı” dedi.

Editör: Esra Köksal Tarı