Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Antalya’nın akciğerine hançer saplamayın!

Antalya’nın akciğerine hançer saplamayın!

Antalya’nın kent merkezindeki yeşil alanı Narenciye alanının ihalesinin bir inşaat firmasında kalmasına tepki Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top’tan geldi. Başkan Top, ‘’Narenciye’nin bekçisiyiz’’ dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya’nın akciğerine hançer saplamayın!
MUHABİR: Arda Kır

Demircikara Mahallesi 447 ada 3 parselde bulunan Narenciye alanı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce 10 yıllığına bir firmaya aylık 1 milyon TL bedel ile kiralandı. Aylık 150 bin Lira ile başlayan kiralama ile ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, “Kentin akciğerleri olan bu alanın narenciye bahçesi karakterinin korunması, yeni yapılaşmaya izin verilmemesi şart olmalıdır” dedi.

Geçmişte narenciye çeşitlerinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması ve hastalıklarla mücadele gibi önemli çalışmaların yürütüldüğü Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki uzun süredir atıl durumda olan Muratpaşa ilçesi Demircikara Mahallesi 447 ada 3 parselde yer alan Narenciye alanı, 10 yıllığına işletilmesi için kiralama ihalesine gerçekleşti. Kent geçmişinde sıkça rant iddiaları ile gündeme gelen Demircikara Mahallesi 447 ada 3 parselde bulunan 60.815 metrekare büyüklüğündeki Narenciye alanı 10 yıllığına aylık 1 milyon TL bedel ile bir firmaya kiralandı.  Türkiye’nin en önemli araştırma kurumlarından biri olan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün (BATEM) kullanımındayken güvende olan ‘Narenciye’ diye bilinen Vakıf alanı yeniden ihaleye çıkmıştı. BATEM taşındıktan sonra geçtiğimiz yıllarda da ağaç kesimi ve ticari amaçlı kiralama ile gündeme gelen alan için Antalya ayağa kalkarken alan 26 Ağustos 2024’te yeniden ihaleye çıktı. Muratpaşa Belediyesi’nin de katıldığı ihalede bir firma, 1 milyon TL bedel ile ihaleyi aldı.

“ALANIN KORUYUCUSUYUZ”

Alanla ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan ZMO Antalya Şube Başkanı Ali Top, “Tüm Antalya’nın ve hatta doğaya ve çevreye duyarlı olan Türkiye’deki kitlelerin merak ve kaygı ile beklediği Vakıf Çiftliği (Narenciye Araştırma Bitişiği) ihalesini bir inşaat firmasının kazandığını kaygı ve korku ile öğrenmiş bulunmaktayız. Kamu yararını gözetmek adına Muratpaşa Belediyesi ile birlikte dört firmanın daha katıldığı ihalede 1 milyon Lira gibi akıl almaz rakamlara çıkıldığını gördük.  İhaleden beklentimiz Antalya halkının ve Antalya’yı ziyaret gelen bütün insanların faydalanabileceği ki örnekleri mevcut olan Muratpaşa Belediyesi’nin kazanması doğrultusundayken en çok para veren kriterinin kıstas alınması bizleri oldukça kaygılanmıştır. Ama bilinmesini isteriz ki kentin tarihi dokusunun en büyük örneklerinden olan bu alanın daima takipçisi ve koruyucusu olmaya devam edeceğiz” dedi.

“RANT GİRİŞİMLERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Başkan Ali Top, “Doğal yapıyı bozacak bir ağacın bile kesilmesine göz yummayacağımız, şehrin içinde kalmış olan çok az yeşil alanlarından birisi hatta akciğerleri diye nitelendirebileceğimiz bu alanın aslına uygun tarım alanı olarak kullanılması ve narenciye bahçesi karakterinin korunması, asla yeni yapılaşmaya izin verilmemesi en önemli öncelik ve şart olmalıdır. Memleketin ormanını, yeşilini doğasını, sokaktaki sessiz canlarını velhasıl geleceğimizi ilgilendiren her konuda rant girişimlerine izin verilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatır ve bekçisi olacağımızı belirtmek isteriz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diyanet hafız olmak isteyenler için rehber kitap hazırladı

Diyanet hafız olmak isteyenler için rehber kitap hazırladı