Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve dağıtımında görev alacak personel, neredeyse 6 hafta boyunca dış dünyadan tamamen izole bir şekilde çalışacaklar.
Güvenlik Önlemleri
Soru kitapçıklarının hazırlanması için kullanılacak olan merkez, Faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer sistemiyle korunuyor. 20 bin metrekarelik alanda günlük 200 bin soru kitapçığı basılacak. Güvenlik sağlanması için özel sistemlerin yanı sıra 7/24 emniyet güçlerinin de görev alacağı belirtildi. Merkeze herhangi bir elektronik eşya ile girilmesine izin verilmeyecek ve görevliler, titizlikle aranarak içeri alınacaklar.
Personel 9 Haziran'a Kadar Merkezden Çıkamayacaklar
ÖSYM personeli ve diğer çalışanlar, sınavın tamamlanacağı 9 Haziran akşamına kadar merkezden dışarı çıkamayacaklar. Ancak, Yabancı Dil Testi’nin (YDT) sona ermesiyle birlikte, 9 Haziran saat 17.45 itibarıyla personel dışarı çıkabilecek ve aileleriyle buluşabilecekler.
Çöpler Bile Dışarı Çıkarılmayacak
Merkezdeki çöpler, güvenlik önlemleri doğrultusunda 40 gün boyunca dışarı çıkarılmayacak. Kullanılmış soru kitapçıkları da dahil olmak üzere her türlü atık, özel işlemlerden geçirilerek imha edilecek. Ayrıca, merkezde görevli personelin ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli olanaklar sunulacak, bunlar arasında sinema, spor salonları, dinlenme alanları gibi imkanlar bulunacak.
5,5 Milyon Kitapçık Basılacak
Bu yıl YKS için hazırlanan sorular, titiz bir denetim sürecinden geçirilecek. Toplamda 5,5 milyon adet soru kitapçığı basılacak ve her adayın kitapçığı farklı olacak şekilde hazırlanacak. Matbaada günde 200 bin kitapçık basılacak ve sınav için bin 500 ton kâğıt kullanılacak.