Konya'da, adı pek duyulmamış olan Osmanlı macunu, renk renk çeşitleriyle dikkat çekiyor. Tezgahında Osmanlı macunu satışı yapan 24 yaşındaki Talha Sorgun, meraklılara macunun özelliklerini anlatıyor. Zencefil, karanfil, hibiskus, nane, portakal, limon gibi çeşitli malzemelerle hazırlanan macun, portakallı, çilekli, muzlu ve kivili gibi farklı tatlarla sunuluyor. Osmanlı macununun ne olduğunu bilmeyenlerin çoğunluğuna rağmen, bu geleneği yaşatmak için tezgahını açan Sorgun, Konya'da Osmanlı macununun pek bilinmediğini belirtiyor. Müşterilerin çoğunun Osmanlı macununun çeşitlerini sormak yerine ne olduğunu sorduğunu ifade eden Sorgun, deneyenlerin de macunu beğendiğini dile getiriyor.
"Geleneksel Lezzeti Yaşatmak İçin Buradayız"
Talha Sorgun, tezgahını Osmanlı macunuyla donattığını ve bu geleneği sürdürmek için burada olduklarını söylüyor. İnsanların, farklı olduğu için başlangıçta şaşırdığını belirten Sorgun, gençlerin çoğunun bu geleneği bilmediğini ifade ediyor. Konya'da bu geleneğin pek yaşatılmadığını vurgulayan Sorgun, diğer şehirlerde ise bu tür ürünlerin daha yaygın olduğunu dile getiriyor. Sorgun, "Bizim amacımız, Konya'ya ecdat geleneği olan bu lezzeti yeniden sunmak" diyor.
"Yaşlılarımız Çocukluklarına Dönüyor"
Sorgun, yaşlıların da tezgahına ilgi gösterdiğini ve geçmişe özlem duyduklarını belirtiyor. Osmanlı macununu tatmanın bir anlamını anlatan Sorgun, aldıkları güzel tepkilerle mutlu olduklarını ifade ediyor. Macunun tadını kendisinin de tezgahı açıldıktan sonra öğrendiğini dile getiren Sorgun, bu geleneği yaşatarak insanların geçmişlerine dönmesini sağladıklarını belirtiyor.