Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 1970 yılında cezaevi olarak inşa edilen ve 40 yıl boyunca bu amaçla kullanılan bina, restore edilerek müze haline getirildi. Kadirli Belediyesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından restore edilen müze, 14 yıl önce kapılarını ziyaretçilere açtı.
Kadirli Kent Müzesi'nde Neler Var?
Toplamda 2 bin 548 metrekare alana sahip olan müze, bölgenin kültürel ve folklorik özelliklerini sergiliyor. Çukurova'nın tanınmış isimleri arasında yer alan Yaşar Kemal, Aşık Abdulvahap Kocaman, Aşık Feymani ve arkeolog Halet Çambel gibi önemli kişilerin bal mumu heykelleri, kişisel eşyaları ve eserleri müzede yer alıyor.
Eğitim Kurumu Gibi Düşünüldü
Kadirli Kent Müzesi sorumlusu Cevahir Yıldızeli Zararsız, "Biz bu müzeyi yaparken eğitim kurumu gibi düşündük," diyor. Zararsız, 1970'lerde cezaevi olarak inşa edilen binanın 2010 yılına kadar bu amaçla kullanıldığını belirtti. Cezaevinin kapanmasının ardından bina, Belediye ve DOĞAKA işbirliğiyle müzeye dönüştürüldü. 7 Mart 2016'da, Kadirli'nin kurtuluşu gününde ziyarete açılan müze, Kadirli'nin tarihini, yemek kültürünü, düğün geleneklerini ve daha birçok kültürel ögeyi ziyaretçilere sunuyor.
Kültürel Mirasın Korunması
Müzede Yaşar Kemal'in ünlü eseri İnce Memed'in silikon heykeli gibi önemli kültürel eserler sergileniyor. Cezaevine ait bölümler de korunmuş ve ziyaretçilere sunulmuş durumda. Özellikle mahkumların duvarlara yazdığı yazılar, restorasyon sırasında müze içerisine taşınarak sergilenmeye devam ediyor.
Çocuklar İçin Eğitim Alanı
Zararsız, müzenin eğitim kurumu gibi düşünüldüğünü ve özellikle çocukların Kadirli'nin kültürel zenginliklerini tanımaları için etkinlikler düzenlendiğini vurguluyor. Cezaevine ait avlu ve havalandırma bölümlerinde çocuklar için kitap okuma etkinlikleri düzenleniyor. Zararsız, "Çocuklarımıza anlatmak, Kadirli’mizi kültürümüzü tanısınlar ki tüm dünyaya onlar vesile olsun tanıtıma aşamasında," diyerek herkesi müzeyi ziyaret etmeye davet ediyor.