Antalya’da iki haftadır görevinde olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Op. Dr. İsmail Başıbüyük, Antalya'da Covid-19 vakalarının şu anda hastane kapasitelerini zorlar bir durumda olmadığını belirterek "Birinci doz aşılama oranımız yüzde 90’ın üzerine çıktı, ikinci doz yüzde 75’in üzerinde. Yüzde 66’da üçüncü doz aşı oranımız mevcut.  İkinci doz ve bekleyen üçüncü doz grubumuz var. İkinci ve üçüncü dozdaki hedefimiz birinci doz oranına ulaşabildiğimiz kadar ulaşabilmek" dedi.



"VAKA SAYILARI AŞAĞI DOĞRU SEYİR GÖSTERMEKTEDİR"  

    İki haftalık süreçte kentin sağlık alt yapısını tanıma gayreti içinde olduğunu dile getiren Başıbüyük, “Ülkemizin gündemini fazlaca meşgul eden bir pandeminin etkisi içindeyiz. Yaklaşık 2 yıllık süreç içinde vakalarda artışlar azalışlar, her bölgenin kendi iç dinamiklerine göre değişikler arz eden bir durum yaşandı. Antalya’da da belirli süre önce yoğun bir pik dönemi yaşanmış, ama şu an vaka sayıları da gitgide aşağı doğru bir seyir göstermektedir. Burada en önemli etkinin aşılamanın olduğunu hepimiz biliyoruz ve yakından da takip ediyoruz” dedi.

“KAPASİTELERİMİZİ ZORLAMIŞ DURUMDA DEĞİL”

    Başıbüyük, “Aşılamanın katkısı vakanın bulaş riskini azaltmakla birlikte, asıl katkısını hastaneye yatış oranı ve yoğun bakıma yatış oranında yakinen gözlemliyoruz. Bir önceki piklerde yoğun bakım sayılarımızı zorlayan durumlar aşının etkisiyle, şu anda ne hastane kapasitelerimizi ne de yoğun bakım kapasitelerimizi zorlamış durumda değil” şeklinde konuştu.

“İKİNCİ DOZ YÜZDE 75’İN ÜZERİNDE”

    Kış mevsiminin gelmesiyle insanların daha çok kapalı mekanda zaman geçireceğini ve bulaş riskinin artabileceği bir döneme gireceklerini belirten İsmail Başıbüyük, “Biz ne kadar çok aşı olur, toplumu ne kadar aşılanmış hale getirirsek, vaka sayılarımızın da çok fazla yükselmeden, düşerek seyrinin devamını sağlamış olacağız. Birinci doz aşı oranımız yüzde 90’ın üzerine çıktı, ikinci doz yüzde 75’in üzerinde. Sağlık Bakanımızın açıkladığı haritada mavi durumdayız. İkinci doz ve bekleyen üçüncü doz grubumuz var. İkinci ve üçüncü dozdaki hedefimiz birinci doza ulaşabildiğimiz kadar ulaşabilmek, sırası gelen vatandaşlarımızı maksimum düzeyde aşılayabilmektir. Bunun için yeni adımlar yeni planlar yapmaya başladık” ifadesini kullandı.

“YERİNDE AŞILAMA HİZMETİ”

    Mobil aşı ekiplerinin vatandaşın aşı için gelemediği alanlara ulaşarak, aşılamayı bitirme gayreti içinde olduklarını bildiren İsmail Başıbüyük, “İkinci ve üçüncü doz aşı sırası gelen vatandaşları tek tek arayıp varsa varsa kendilerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını, yoksa durumlarını bize bildirmeleri halinde mobil aşı ekiplerimizce yerinde aşılama hizmeti verilecektir” dedi.

“ANTALYA SAĞLIĞIN YURT DIŞINA YANSIYAN AYNASI”

    Antalya’nın bir turizm cenneti olduğunu söyleyen ve sağlık turizmine ciddi bir önem vereceklerine, bundan sonraki adımlarını da bu yön de atacaklarına vurgu yapan Başıbüyük, “Dışarıdan gelen vatandaş, bizim sağlık turizmimizin kalitesini ülkesinde anlatma ihtiyacı duyacak. Antalya sağlığın yurt dışına yansıyan aynası durumundadır. Biz de bunu güçlü, dinamik, hızlı ve kaliteli şekilde hem kendi vatandaşımıza hem de sağlık turizmi alanında yukarı taşıma gayreti içinde olacağız” diye konuştu.

"11 KİŞİYE TURKOVAC YAPILDI"

    Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Turkovac’ın FAZ-3 çalışmaları kapsamında aşılama çalışmalarının devam ettiğini belirten Başıbüyük, 14 Ekim itibariyle Turkovac’a başladıklarını ve şu ana kadar 11 kişinin bu aşıyı yaptırdığını bildirdi. Başıbüyük, “Turkovac’a gönüllü olma noktasında heveslerini arttırsınlar. Kriterleri sağlayanlar vatandaşımıza Turkovac yapma gayreti içinde olacağız. Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Turkovac aşımız yapılmaktadır. Şu anda 2 doz Snovac olanlar için 3’üncü doz Turkovac uygulanıyor. Biontech için böyle bir şey yok" diye konuştu.

"OKULLAR VAKALARDA DEZAVANTAJ YAŞATMADI"

    Okulların açılmasının vakaları arttırması noktasında inanılmaz bir dezavantajını yaşamadıklarına değinen Başıbüyük, “Okullara özel bir plan program yapıyoruz. Velilerimizden ricamız, 12 yaş üzeri aşısı e-nabız üzerinden taleple oluşturulabilen öğrenciler için aşılamayı arttırabilirsek okullar içinde var ise salgının da yavaşlatılmasının ve bitirilmesinin gayreti içinde olacağız” dedi.

"İKİ ÇOCUK YOĞUN BAKIMDA"

    Şu an yoğun bakımda iki çocuk yoğun bakım hastasının yattığını belirten Başıbüyük, Kemer, Manavgat ve bazı ilçelerde vaka sayısında bir kıpırdama olduğunu dile getirdi. Başıbüyük, bu durumu analiz ettiklerini sonuçlara göre adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.

“İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ”

    Başıbüyük, SMA’lı bebeklerin tedavisi ile ilgili soruya ise “Bu Bakanlığımızın da öncelikleri arasında. Bunu biz il müdürlüğü olarak kendimiz yapalım diyeceğimiz bir durum değil. Toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğu için bakanlığımızın direktifleri ve talimatları ve işbirliği içerisinde yürütülecek bir konu. Bakanlıktan gelecek talimat doğrultusunda bizde gerekli adımları atacağız” dedi

 

Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim