Uzun süredir Antalya’da artan kira fiyatları en çok öğrencileri vuruyor. Antalya’da KYK ve belediye yurtlarının yetersizliği sebebiyle birçok öğrenci gerici tarikatların yurtlarına itiliyor. Yıllardır çözülemeyen ve her geçen gün büyüyen barınma krizi ise derinleşmeye devam ediyor. Yüzde 25’lik kira zammı seviyesinin kaldırılması sonrası Antalya’da kiralarda yüzde 20’lik hızlı bir artış yaşanırken Eylül ayında açılacak olan üniversite sebebiyle bu oranın yine yükseleceği tahmin ediliyor.

“BARINMA SORUNU BÜTÜN SORUNLARIN ÖNÜNDE”

Kira fiyatları sebebiyle memurlar için dahi sürgün yeri haline gelen Antalya’da öğrenciler ya sokağa ya da gerici tarikatlara itiliyor. Barınma krizine ilişkin Akdeniz Gerçek’e konuşan Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte milyonlarca çocuklarımızın öncelikli gündemini oluşturan barınma sorunu, önceki yıllarla karşılaştırılamaz boyutlara ulaşmıştır. Çok sayıda çocuğumuz ev kiraları ve yurt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. Yüzde yüzden fazla artan ev kiraları ve özel yurt fiyatlarının yüksekliği çocuklarımızı ve ailelerini büyük bir çaresizliğe itmiş durumdadır. Ailesinin yaşadığı il dışında üniversiteye giren asgari ücretli ya da ortalama gelire sahip ailelerin çocukları için barınma sorunu bütün sorunların önüne geçmiş durumdadır” dedi.

Önce Meltem şimdi Demircikara! Lise alanı icradan satışta Önce Meltem şimdi Demircikara! Lise alanı icradan satışta

Ümit Uysal'dan Gerekçesiz Redde Tepki! Ümit Uysal'dan Gerekçesiz Redde Tepki!

“ÖĞRENCİLER FAHİŞ FİYATLARLA KARŞILAŞIYOR”

Başkan Tülin Koç, “Çocuklarımızın barınma sorununu çözmek için yeni yurtlar yaptırmak, mevcut öğrenci yurtlarının fiziki ve altyapı koşullarını iyileştirmek için kaynak ayırmayan iktidar, yıllardır arka bahçesi olarak gördüğü tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kamu kaynaklarını kullanmaktan geri durmamaktadır.  Barınma Türkiye’nin genelinde bir sorun.  Her ne kadar üniversite içerisinde kısmi olarak öğrencileri barındırabilecek yurtlar yapılmış olsa da bu bütün öğrencileri kapsayabilen yeterlilikte değil. Öğrenciler uzun arayışlar sonucunda barınma sorununu çözemeyince bir kısmı tarikatların, cemaatlerin açtığı yurtlarda kalmak zorunda kalıyorlar. Ne yazık ki devletin uzun zamandır çözmediği yurt sorunu tarikat ve cemaatlere havale ediliyor. Üniversite öğrencilerin barınma sorunu çığ gibi büyüyor. KYK yurdunun yetersizliği nedeniyle özel yurtlara yönelen öğrenciler burada da fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Öğrenci ev kiralamak istediğinde ise bu rakam daha da artıyor. Öğrencilerin barınma ihtiyacının önündeki engeller kalkmıyor. Bu sebeple de üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlerin yurdunda kalmak zorunda oluyor” dedi.

“YURT SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİ”

Başkan Tülin Koç, “Çocuklarımız üniversiteyi kazandı diye sevinemeden çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldık. Barınma sorunu! Ev kiralarındaki %100'e varan artışlar ve yetersiz sayıda KYK yurtları biz velileri ve çocuklarımızı büyük bir karamsarlığa sürüklemiştir. Kayıt dondurma, yarım günlük iş arama vb. yöntemlerle sorunu çözmeye çalışan çocuklarımızı çözümsüzlük noktasında cemaat-tarikat-vakıf ve özel yurtlara yöneltmektedir. İktidar her ile bir üniversite projesiyle; 2002'de 93 olan üniversite sayısını 2020'de 203'e yükseltti. Ancak öğrenci sayısıyla yurt sayısı arasında orantılı bir artış olmadığını görüyoruz. Biz Veli Der olarak İktidara sesleniyoruz; barınma Anayasal bir haktır. Sizin göreviniz TOKİ ile birlikte Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde lüks konutlar yapmak değil, çocuklarımızın barınma sorununu, yurt sorununu acilen çözmektir” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA”

Kira fiyatları hakkında Akdeniz Gerçek’e konuşan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Öğrenciler gerçekten çok kötü durumdalar. Kiralık ev yok. Bu sene 10 bine yakın bir öğrenci kitlesi gelmesi hesaplanıyor. Öğrenciler için hakikaten ev yok. Kiralar yüksek. Kira zamlarına yüzde 25 sınırı kalktıktan sonra kiralar yüzde 20 civarlarında arttı. Şu anda hem fiyatlar yüksek hem de ev bulmak çok zor. Ben bunlara da alakalı tüm kurumlara, kuruluşlara, müteahhitlere, ev sahiplerine, villa türü evi olanlara çağrıda bulunmuştum. Bir yardımcı olun, en azından 2-3 öğrenci kiraları ortaklaşa ödesinler demiştim ama maalesef bir yanıt alamadık henüz. Yani konut krizi sebebiyle de artış yaşanıyor. Konut krizi, enflasyonun yüksekliği, demir, çimento maliyetinin yüksek olması her şeyi etkiliyor. Bu durum evlerin satılamamasına neden oluyor. Müteahhitler birazcık geriye çekildi. Ev üretimi durdu. Enflasyonun da yüksek olmasından dolayı şu anda yeterli ev yok. İnşaatın demirdir, çimentosudur, inşaat sektöründeki fiyatların bir an önce denetlenmesi fiyatları geriye biraz da olsa atacaktır. Denetleme ve aynı fiyatlar olması ve müteahhitlerin bir an önce inşaatı hızlandırması gerekiyor. İnşaatlar hızlansın ki ev çoğalsın, insanların birazcık daha kiralık ev bulma şansı olsun” dedi.

Muhabir: Arda KIR