Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nde Uçan Çatı İşçilerin Üzerine Düştü! Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nde Uçan Çatı İşçilerin Üzerine Düştü!

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde yer alan Deniz Canlıları Müzesi, öğrencilerin ve ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiş durumda. Müzede sergilenen bine yakın deniz canlısı arasında, denizden çıkarılmış ve yaşamlarını yitirmiş canlılar bulunuyor. Öğrenciler, müzeyi ziyaret ederek deniz ekosistemi hakkında önemli bilgiler edinip farkındalık kazanıyor.

Öğrenciler 1000 Deniz Canlısı İle Bu Müzede Tanışıyor 4

Deniz Canlıları Müzesi Eğitim Merkezi İşlevi Görüyor

Yenişehir Kampüsü'nde bulunan Deniz Canlıları Müzesi, Su Ürünleri Fakültesi akademisyenlerinin çalışmalarıyla oluşturulmuş olup, yalnızca deniz canlılarını sergilemekle kalmayıp, aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak da işlev görüyor. Öğrenciler için özel bir eğitim sınıfı bulunan müzede, popüler deniz canlılarının yanı sıra ender türler ve fosiller de sergileniyor.

Öğrenciler 1000 Deniz Canlısı İle Bu Müzede Tanışıyor 2

Özel İşlemden Geçen Fosiller ve İskeletler Sergileniyor

Müzede, deniz canlıları özel işlemlerden geçirilerek kurutulmuş türler, fosiller, yunus ve köpekbalığı iskeletleri, kabuklular ve yumuşakçalar gibi birçok ilginç örnek ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Ayrıca, özel sıvılar içinde korunan deniz canlıları da müzede sergilenmekte. Müzenin dış sergi alanı için hazırlıklar devam ederken, Fin balinası gibi nadir türlerin iskeletlerinin çıkarılıp birleştirilerek sergilenmesi planlanıyor.

Öğrencilerin Müzeye İlgisi Yoğun

MEÜ Deniz Canlıları Müzesi, öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Son olarak Barbaros İlköğretim Okulu'ndan 40 kişilik öğrenci grubu, öğretmenleri eşliğinde müzeyi ziyaret etti. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Karayakar ve Prof. Dr. Deniz Ayas eşliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler deniz canlılarının işlenme ve sergilenme süreçleri hakkında bilgi aldı. Ekosistem ve deniz yaşamı ile ilgili farkındalık kazanan öğrenciler, ayrıca Su Ürünleri Fakültesi Kapalı Devre Araştırma ve Uygulama Birimi'ni de gezerek balık yetiştiriciliği hakkında bilgiler edindi.

Öğrenciler 1000 Deniz Canlısı İle Bu Müzede Tanışıyor 3

"Bine Yakın Örnek Müzemizde Muhafaza Ediliyor"

MEÜ Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Deniz Canlıları Müzesi'nin bir doğa tarih müzesi olarak hizmet verdiğini belirtti. Mersin Körfezi'nde yaşayan deniz canlılarının müze materyali olarak sergilendiğini ifade eden Ayas, müzeyi özellikle okul çağındaki çocukların ziyaret ettiğini söyledi. Deniz canlılarının çeşitliliği hakkında bilgi verdiklerini belirten Ayas, "Mersin ve Doğu Akdeniz’deki hemen her türden bine yakın örneği müzemizde muhafaza ediyoruz. Çocuklara deniz ekosistemini tanıtmayı amaçlıyoruz," dedi.

"62. Sınıfı Ağırladık"

Prof. Dr. Ayas, müzenin özellikle çocuklar tarafından ilgi gördüğünü belirterek, bugüne kadar 62 öğrenci grubunu ağırladıklarını söyledi. Çocukların müzede deniz yaşamı hakkında merak ettikleri pek çok soruyu sorduğunu dile getiren Ayas, "Çocuklar burada deniz ekosistemine dair bilgilendiriliyor. Deniz canlılarının korunmasına yönelik yapılabilecek çalışmalar hakkında da bilgiler veriyoruz," diye konuştu.

Öğrenciler 1000 Deniz Canlısı İle Bu Müzede Tanışıyor 5

Fin Balinası Müzede Sergilenmeye Hazırlanıyor

Deniz Canlıları Müzesi, fosil ve deniz memelilerinin iskeletleri açısından önemli bir yere sahip olmayı hedefliyor. Prof. Dr. Ayas, nesli tükenme tehdidi altındaki Fin balinasının müzede sergileneceğini belirterek, "Yerleşkemize gömülen Fin balinası, çizgili yunus ve şişe burun yunus gibi türler baharda dış mekan sergi alanımızda sergilenecek," dedi. 

Kaynak: İHA