Akademik düzeyde gıda güvenliği alanında yıllardır çalışmalar yapan Gıda Mühendisi Bülent Şık, “Çocuklar ve Gıda Güvenliği” adlı yeni bir kitabıyla ATO’da okuyucularıyla bir araya geldi. Söyleşi başlarken Bülent Şık’ı tanıtan ve yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden ATO Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman “Gıda kaynaklı hastalıklar yüzünden dünyada her yıl yaklaşık 125 bin çocuk yaşamını yitiriyor. Sağlıklı ve iyi bir yaşam herkesin ama öncelikle çocukların hakkı.  Ortak varlığımız çocuklarımızın sağlıklı yaşaması için mücadele etmeliyiz” dedi.

 

“600 MİLYON KİŞİ HASTALANIYOR”

Zararlı bakteriler, virüsler, parazitler veya kimyasal maddeler içeren güvenli olmayan gıdaların, ishalden kanserlere kadar 200’den fazla hastalığa neden olduğuna vurgu yapan Bülent Şık  “Her yıl yaklaşık 600 milyon kişi kirlenmiş gıdaları yedikten sonra hastalanıyor ve toplam olarak yaklaşık 420 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Gıda kaynaklı hastalık yükünün yaklaşık yüzde 40’ını ise maalesef 5 yaşın altındaki çocuklar taşıyor” dedi.

 

“ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR”

Küçük çocukların gelişme çağında bağışıklık sistemlerinin enfeksiyonlara karşı zayıf olduğunu ve yetişkinler kadar karşı koyamayacağını ifade eden Şık, “Toksik kimyasal maddeler çocuklara yetişkinlere kıyasla daha fazla zarar verir. Çocuklar toksik maddeleri vücutlarından yetişkinlere kıyasla daha uzun zamanda atabilirler. Bu konuda ülkemizde halen çok ciddi bir sorun olan çocuklarda sinir sistemi gelişimine ağır zarar veren klorpirifos isimli pestisit kritik bir örnek oluşturur. Bir başka deyişle, bu zehir bir yetişkine kıyasla çocuklarda 6 kat daha fazla süre olumsuz etki yaratır. Bu nedenle gıda güvenliği çalışmalarının odak noktasına çocuk sağlığını korumayı koymak gerektiğini düşünüyorum. Kitabın da ana savı bu zaten” dedi.

 

“KANTİNLER MUTFAK BİRİMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Şirketlere değil, 13 milyon öğrencinin beslenmesine kaynak aktarılması gerektiğinin altını çizen Şık” Hangisi daha önemli, bir avuç şirketi zengin etmek mi, 13 milyon okul çocuğuna sağlıklı beslenme desteği sunmak mı? Yüzbinlerce çocuğu etkileyen soruna bir çözüm bulmak mümkün elbette. En basit ve hızla uygulanabilecek çözüm ailelere yiyecek ve bebek maması desteği sağlamaktır. Öğrencilerin okul ve derslik sorununu çözecek, ülke genelinde çift devre eğitime son verecek ve okullarda en az bir öğün iyi yemek çıkarılabilmesini sağlayacak bir kamu politikası oluşturmak gerekiyor. Okullardaki öğrenci kantinlerinin özel işletme statüsünden çıkarılıp birer mutfak birimine dönüştürülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 Söyleşinin ardından Bülent Şık okuyucularına kitaplarını imzaladı.

Haber Merkezi

 

Editör: TE Bilisim