Nihat Saraç
NFT'ler, genellikle ethereum olmak üzere kripto paralara bağlı sanat eserlerinin veya koleksiyon parçalarının dijital temsilleridir ve her birinin kopyalanamayan benzersiz bir imzası bulunuyor. 2021 ve 2022'de NFT piyasası büyük bir yükseliş yaşamış ve bir noktada aylık işlem hacmi 2,8 milyar dolara ulaşmıştı. Bu süre zarfında, Bored Apes ve CryptoPunks gibi popüler koleksiyonların milyonlarca dolara satıldığına tanık olmuştuk.
Ancak, bu yükselişin 2022'nin ikinci yarısında yavaşlamaya başladığı görüldü. dappGambl tarafından hazırlanan bir rapor, araştırmacıların incelediği 73.257 NFT koleksiyonundan 69.795'inin veya yüzde 95'in biraz üzerinde bir kısmının piyasa değerinin sıfır Ether olduğunu gösterdi. Bu da, NFT'lerin büyük bir kısmının artık değersiz olduğu anlamına geliyor.
Rapor, tüm NFT koleksiyonlarının yüzde 79'unun şu anda satılmadığını ve talep üzerindeki arz fazlasının, coşkuyu canlandırmak için hiçbir şey yapmayan bir alıcı piyasası yarattığını gösteriyor. Daha düşük değerli, daha az önemli projeler filtrelense bile, çoğu koleksiyon bugün çok az değere sahip. Piyasa değerine göre ilk 8.850 koleksiyonun yüzde 18'i değersiz ve yüzde 41'inin fiyatı 5 ila 100 dolar arasında. Ve yüzde 1'den daha azı 6.000 doların üzerinde bir fiyat etiketine sahip.
Araştırmacılar, "NFT piyasasının önemli bir kısmının, bu varlıkların gerçek alım satım geçmişinden çok uzak olan spekülatif ve umutlu fiyatlandırma stratejileriyle karakterize edildiği açıkça ortaya çıkıyor. Ayrıca, listelenen fiyatlar ile gerçek satışlar arasındaki bu bariz kopukluk, birçok satıcının 2021'de tanık olunan patlamaya benzer şekilde NFT ilgisinde bir daha asla gerçekleşmeyecek büyük bir artış beklediğini gösteriyor olabilir." ifadelerini kullanıyor.
Bu araştırma, NFT'lerin popülerliğinin sona erdiğini gösteriyor. NFT'lere yatırım yapmak isteyenler, bu araştırmayı dikkate almalıdır.
NFT Nedir?
NFT’nin açılımı Non-Fungible Token. Türk Dil Kurumu, NFT’nin Türkçe karşılığını Nitelikli Fikri Tapu şeklinde belirlemiştir. NFT, dijital işlerin internet üzerinden alım satım işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan teknolojidir. Dijital sertifika olarak da adlandırılan NFT, dijital içeriklerin gerçekliğinin temsil edilmesini sağlamaktadır. NFT alışverişleri blok zincir teknolojisi üzerinden takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Bu sistem, NFT’lerin içerisindeki verilerin değiştirilmesini engelleyecek şekilde şifrelenmektedir.
NFT’leri özel kılan durumlardan bir tanesi de her birinin benzersiz olmasıdır. Dijital varlıkların kopyalanamaz, silinemez ve benzetilemez olması onları eşsiz bir konuma taşımaktadır.
NFT sertifikası, satıcılara olduğu kadar alıcılara da pek çok avantaj kazandırmaktadır. NFT sistemi sayesinde alıcı ve satıcı arasındaki alıcılar ortadan kalkarak iki taraf direkt olarak iletişim kurabilmektedir. Bu sistemin avantajlarından bir diğeri ise eserlerin mülkiyet hakkının kimde olduğunun bilinmesi ve piyasa değerinin takip edilebilmesidir.