NEU (Nötrofil) testi, vücudun enfeksiyon ile savaşmasına yardımcı olan beyaz kan hücresi türü olan nötrofilin kandaki ölçüsünü değerlendiren bir testtir. Nötrofiller, vücutta iltihaplanmayı düzenlemede önemli bir rol oynarlar.
NEU (Nötrofil) Normal Değerleri Nedir?
Nötrofil normal değeri, sağlıklı bir yetişkinlerde mikrolitre olarak 1.500 – 7.000 aralığındadır. 7.000’in üstünde ya da 2.500’ün altında yer alan nötrofil değeri riskli olarak kabul edilir.
NEU (Nötrofil) Yüksekliği Nedir?
Nötrofil yüksekliği, vücudun stres altında olduğunu gösteren bir durumdur. Bu durum, enfeksiyon, yoğun egzersiz, yaralanma ve lösemi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Nötrofil Düşüklüğü Nedir?
Nötropeni olarak adlandırılan nötrofil düşüklüğü, kemik iliğinin nötrofilleri üretemeden vücudun bulunan bu beyaz kan hücrelerini yok etmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, vücudun hastalıklara karşı kendini yeteri kadar savunamaması ile sonuçlanır.
Nötrofil Sayısı Nasıl Düşürülür?
Nötrofiller vücuttaki iltihapla savaşmak için doğal olarak artar. Eğer NEU değeri normal seviyelerin üzerindeyse, uzman doktor herhangi bir enfeksiyonu ya da ilaca verilen reaksiyonu tespit edip tedavi edecektir.
Nötrofil Değeri Nasıl Yükselir?
Nötrofil düşüklüğü yaşandığında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve NEU oranını yükseltmek için demir, çinko, B12, selenyum ve A, C, E vitamin takviyesi yapılabilir. Bunların yanında protein açısından zengin gıda tüketimi yapmak gerekebilir. Nötrofil değerini yükseltmenin yolları şöyle sıralanır:
- Kemoterapi tedavisi alınıyorsa dozunu değiştirmek
- Beyaz kan hücresi transfüzyonu almak
- Düşük beyaz kan hücresine neden olan ilaçların alımını durdurmak
- Beyaz kan hücresi üretimini sağlayan antibiyotikler veya ilaçlar almak.
NEU (Nötrofil) Testleri Nelerdir?
Nötrofil değerini ortaya çıkarmak için uzman doktor size bu testleri yaptırmanızı önerebilir:
- Tam kan sayımı (Hemogram)
- Mutlak nötrofil sayısı
- Kemik iliği biyopsisi
Nötrofil Yükselten Yiyecekler Nelerdir?
Nötrofil düşüklüğüne iyi gelerek yükselmesini sağlayan besinler şöyle sıralanabilir:
- Kırmızı, beyaz et ve balık
- Yoğurt ve peynir
- Yumurta
- Kavun ve Karpuz
- Yeşil çay
- Maydanoz, ıspanak
- Badem
Bebeklerde Nötrofil Düşüklüğü Nasıl Olur?
Nötrofil düşüklüğü bebeklerde görüldüğünde bir sorun olarak görülmemektedir. Hızlı bir şekilde yükselen nötrofil değeri, yine aynı hızla düşer.